conturi bancare

Ce este extrasul de cont bancar?

Extrasul de cont bancar îți permite să verifici tranzacțiile efectuate în decursul unei perioade, respectiv intrările și ieșirile de bani din cont. El te ajută să monitorizezi încasările și plățile.
Ce este extrasul de cont bancar?
Data publicării17 august 2023 | Autor:Finradar

Extrasul de cont este un document pe care banca îl pune la dispoziția clienților, unde sunt prezentate toate operațiunile efectuate pe contul respectiv.

De regulă, extrasul cuprinde:
-    Soldul disponibil la începutul perioadei
-    Operațiunile efectuate în perioada aferentă extrasului, în ordine cronologică
-    Soldul disponibil la sfârșitul perioadei.

Operațiunile din extras sunt grupate în două categorii:
-    Încasări sau intrările de bani în cont (evidențiate în coloana Credit)
-    Plăți sau ieșirile de bani din cont (evidențiate în coloana Debit).

În general, în dreptul fiecărei operațiuni, extrasul îți prezintă noul sold al contului. 

Cum pot obține extrasul de cont?

Extrasul de cont este oferit de către bănci cu o frecvență lunară, însă pot fi generate și extrase pe alte perioade, la cerere.

Cel mai ușor în care poți obține extrasul de cont este cu ajutorul aplicațiilor de internet sau mobile banking. Acestea îți permit să verifici tranzacțiile pe diverse perioade de timp, fără să plătești niciun comision.

În cazul în care nu ai acces la o aplicație digitală, poți obține extrasul de cont din orice unitate bancară. Majoritatea băncilor oferă un extras pe luna în mod gratuit, pentru luna anterioară. Dacă vrei un extras pentru o altă perioadă, cel mai probabil, va trebui să achiți un comision pentru acest serviciu.

De ce este util extrasul de cont?

Extrasul de cont îți permite să verifici modul în care ai cheltuit banii, astfel că poate fi extrem de util dacă vrei să-ți faci o planificare a bugetului de cheltuieli. 

În cazul în care ai de încasat sume de la diverși clienți, extrasul te ajută să verifici care sunt clienții care au virat sumele datorate și care sunt facturi neîncasate.

Un alt avantaj al extrasului este că îți permite să faci dovada plăților efectuate, în cazul în care un furnizor pretinde că o plată nu a fost efectuată.

Totodată, este recomandat să verifici lunar extrasul de cont pentru a identifica tranzacțiile neautorizate. Dacă observi o tranzacție suspectă este indicată să raportezi imediat acest lucru la bancă, astfel încât să poți beneficia de protecția oferită de lege în vederea recuperării banilor ca urmare a fraudelor.

Conturi de economii

Comparator
Conturi de economii
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun cont de economii
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Convertește o sumă dintr-o valută în alta
Calculează impozitul pe venit datorat la vânzarea unui imobil

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.