bursa pentru începători

Ce tipuri de investiții poți face la bursă?

Principalele de tipuri de investiții care se pot face la bursă sunt în acțiuni, obligațiuni, titluri de stat și fonduri de investiții. Află riscurile și modul în care obții câștig în fiecare caz?
Ce tipuri de investiții poți face la bursă?
Data publicării17 februarie 2024 | Autor:Marius Șerban

În calitate de investitor, ai mai multe posibilități de plasare a banilor. Analizează fiecare opțiune și alege soluția care se potrivește cu obiectivele tale.

Acțiunile

Acțiunea îți permite să faci o investiție într-o anumită companie. Atunci când cumperi o acțiune, achiziționezi o mică parte din compania respectivă. 

O acțiune îți dă dreptul să beneficiezi de dividende – în cazul în care compania obține profit și decide distribuirea lor (parțial sau integral) sub formă de dividende – și îți conferă drepturi de vot în adunarea generală a acționarilor.

Companiile emit acțiuni pentru a obține fonduri de la investitori, în vederea susținerii activității. Ulterior, investitorii pot cumpăra și vinde între ei acțiunile companiilor, prin intermediul bursei.

Acțiunile tind să genereze randamente superioare în timp, dar reprezintă o investiție cu risc ridicat. Prețul acțiunilor poate să scadă sau compania poate da faliment.

Cum obții câștiguri din acțiuni:

  • Prin încasarea de dividende
  • Prin creșterea în timp a valorii acțiunilor la bursă (cumperi la un preț mai mic și vinzi apoi la un preț mai mare).

Obligațiuni

Obligațiunile sunt împrumuturi emise de o companie sau de o autoritate publică (statul român, primării). Atunci când cumperi o obligațiune, împrumuți bani unei companii și primești în schimb o dobândă.

Obligațiunile sunt considerate investiții mai puțin riscante decât acțiunile, dar generează randamente mai mici.

Nu sunt însă lipsite de riscuri. Compania care a emis obligațiuni poate intra în faliment, caz în care nu va mai putea rambursa împrumutul.

Titlurile de stat - obligațiunile emise de statul român – sunt cele mai puțin riscante investiții, fiind la fel de sigure ca depozitele bancare.

Pe de altă parte, obligațiunile municipale (emise de primării) au un risc mai ridicat, iar cele corporative (emise de companii) sunt obligațiunile cu cele mai mari riscuri.

Cum câștigi bani din obligațiuni:

  • Prin dobânzile încasate, de regulă o dată pe an. Obligațiunile sunt investiții cu venit fix, deoarece plătesc regulat dobândă, conform prospectului de emisiune

Exchange Traded Fund (ETF)

ETF-urile sunt fonduri de investiții listate la bursă. Ele funcționează la fel ca orice alt fond mutual, singura diferență fiind faptul că unitatea de fond este listată la bursă.

La un fond mutual clasic, cumpărarea și răscumpărarea unităților de fond se face prin intermediul administratorului. Când investești într-un ETF, unitatea de fond poate fi tranzacționată prin intermediul bursei. 

În funcție de activele în care investesc, ETF-urile pot avea diverse grade de risc. Pot fi ETF-uri de obligațiuni, de acțiuni, mixte sau specializate.

Cum câștigi bani din ETF:

  • ca la orice fond mutual, obții câștiguri când valoarea unității de fond crește. Cumperi unități de fond la un anumit preț și le răscumperi la un preț mai ridicat.

Depozite la termen

Comparator
Depozite bancare
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun depozit
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.