pensii private obligatorii

Este posibilă retragerea din Pilonul II de pensii private?

Participarea la Pilonul II de pensii private este obligatorie și nu există posibilitatea de retragere a banilor din cont sau a participantului din sistem decât la data pensionării.
Este posibilă retragerea din Pilonul II de pensii private?
Data publicării26 martie 2023 | Autor:Finradar

Persoanele în vârstă de 35 de ani care contribuie la sistemul public de pensii sunt obligate să adere la un fond de pensie privată obligatorie. În schimb, pentru persoanele până în 45 ani, aderarea este opțională.

Odata ce ai aderat la un fond, vei plăti contribuții până la data pensionării. În fiecare lună, o parte din contribuția ta către asigurările sociale va fi redirecționată la fondul de pensie ales sau la care ai fost repartizat.

Fondurile acumulate vor putea fi accesate doar la momentul îndeplinirii condițiilor de pensionare din sistemul public de pensii. Pilonul II a fost conceput ca un sistem complementar, astfel că este firesc ca pensia privată sa devină accesibilă, din momentul în care ai dreptul să primești și pensia de stat.

Retragerea din Pilonul II a fost posibilă între 2018-2020

Legea privind fondurile de pensii administrate private a suferit numeroase modificări în timp și a existat o fereastră cand participanții se puteau retrage din Pilonul II.

În decembrie 2018, guvernul Dăncilă a emis o ordonanță de urgență (nr. 114/2018) care a introdus posibilitatea retragerii din Pilonul II. Participanții aveau dreptul sa depună individual o cerere prin care să ceară transferul în sistemul public de pensii, dacă au trecut cel puțin 5 ani de la data aderării. Fondurile acumulate în Pilonul II urmau să rămănă mai departe la fondul de pensie, până la deschiderea dreptului de pensie privată.

Efectul acestei cereri era că persoana respectivă nu mai plătea pe viitor contribuții la Pilonul II și contribuțiile sociale reținute ajungeau integral la bugetul public. Prin urmare, participantul nu putea retrage banii acumulați în Pilonul II mai devreme de data pensionării.

Aceste prevederi au fost însă eliminate în ianuarie 2020 de către guvernul Orban, tot prin ordonanță de urgență (nr. 1/ 2020). De la acea dată, legislația a revenit la forma inițială, astfel că participarea la Pilonul II rămâne una obligatorie.

Comparator
Pensii private
  • Compari toate fondurile de pensii
  • Analizezi randamentele pe diverse perioade
  • Alegi fondul cel mai performant

Calculatoare

Estimează pensia privată de care vei beneficia prin aderarea la un fond de pensii private obligatorii (Pilonul II)
Estimează pensia facultativă pe care o poți obține în functie de contribuțiile plătite la fond
Calculează cu cât trebuie să contribui la un fond de pensii facultative ca să obții pensia dorită
Calculează venitul net obținut din pensia privată și află cum poți plăti cele mai mici impozite

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar. Ajută-ne să facem alegeri mai bune.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.