asigurare rca

Daună RCA: Cum se determină valoarea despăgubirii?

Valoarea despăgubirii reprezintă costul reparației sau valoarea de înlocuire a autoturismului, în cazul unei daune auto acoperite de asigurarea RCA.
Daună RCA: Cum se determină valoarea despăgubirii?
Data publicării4 aprilie 2023 | Autor:Finradar

Valoarea despăgubirii la o asigurare RCA depinde de valoarea de piață a mașinii de la data accidentului. Aceasta este valoarea maximă a despăgubirii la care pagubitul este îndreptățit.

Cum se calculează valoarea de piață a mașinii?

În stabilirea valorii de piață, asigurătorii trebuie să apeleze la un sistem de evaluare specializat. Prețurile afișate de website-urile de anunțuri auto nu reprezintă o soluție acceptată pentru evaluare.

Valoarea de piață este valoarea de înlocuire a autovehiculului cu unul similar de aceeași marcă, tip, model, caracteristici tehnice, dotari, an de fabricație, un parcurs similar în kilometri și o stare de întreținere comparabilă.

Modul de calcul se comunică persoanei prejudiciate. Poți cere societății de asigurare să-ți comunice valoarea de piață a mașinii, iar aceasta este obligată să-ți răspundă în termen de 7 zile.

Despăgubirea pentru daună totală

Daca mașina nu se mai poate repara ori costurile de reparație depășesc valoarea de piață a mașinii se declara daună totala. Pagubitul primește o sumă de bani drept compensație pentru paguba suferită.

În caz de daună totală, suma achitată se determină astfel:

Valoarea despăgubirii = Valoarea de piață a mașinii  - Valoarea de recuperare a epavei

Valoarea epavei se stabilește prin licitație, apelând la platformele specializate. De obicei, firmele de dezmembrări face oferte pentru mașinile avariate, iar societatea îți va stabili valoarea epavei la prețul cel mai mare licitat. Îți va pune la dispoziție datele de contact ale companiei care a licitat oferta cea mai bună pentru a-i vinde epava sau poți să o vinzi oricărui alt cumpărător.

După ce vinzi epava și radiezi autoturismul din circulației, vei putea încasa valoarea despăgubirii.

Despăgibirea pentru daună parțială 

Dacă mașina se poate repara, valoarea maximă a despăgubirii este egala cu valoarea de piață a mașinii.

Este util să afli din timp valoarea mașinii înainte de a alege service-ul auto, deoarece tarifele acestora diferă foarte mult. Dacă bugetul de reparație este mic, poți alege un service mai ieftin, astfel încât să te încadrezi în valoarea maximă a despăgubirii.

Dacă mergi la un service de reprezentanță, poți ajunge să se declare daună totală, chiar și pentru reparații mai puțin complexe, deoarece acestea practică tarife mai ridicate. Cu cât mașina este mai veche, valoarea de piață este mai redusă. 

Ai posibilitatea să-ți repari mașina și daca reparația este mai mare decat valoarea de piață, dar trebuie să achiți din fonduri proprii diferența de costuri.

Reparația trebuie să aducă mașina la starea anterioară accidentului. Acest lucru înseamnă ca devizul de reparație trebuie să includă doar componente avariate în urma accidentului, care au fost incluse în procesul-verbal de constatare. Orice alte costuri de reparație, nu vor fi luate în calcul în evaluarea despăgubirii cuvenite.

Valoarea despăgubirea se va stabili în baza facturilor și devizele de reparație. De obicei, toate aceste documente vor fi transmise de către service-ul auto către asigurător, iar asigurătorul va vira sumele în contul bancar al unității reparatoare.

Comparator
Credite nevoi personale
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Calculează tariful maxim la reînnoirea asigurării RCA
Simulator pentru sistemul bonus-malus și informații despre modul de funcționare

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.