asigurare rca

Care este limita de despăgubire la o asigurare RCA?

Limita de despăgubire la asigurarile RCA este stabilita la nivel european, fiind aceeași în toate statele membre ale UE. Finradar îți reprezintă limitele actuale și cazurile când se plătesc despăgubiri.
Care este limita de despăgubire la o asigurare RCA?
Data publicării7 aprilie 2023 | Autor:Finradar

Limita maximă de despăgubire a unei polițe RCA este stabilită în prezent la:
•    1,22 milioane euro pentru pagube materiale
•    6,07 milioane euro pentru vătămări corporale și deces.

Valoarea despăgubirii se stabilește la valoarea daunei sau prejudiciului, fără să se depășească limita maximă de acoperire.

În ce situații se acordă despăgubiri prin polița RCA?

Asigurarea RCA acoperă prejudiciile produse terților de către asigurat (proprietarul sau conducătorul autoturismului), ca urmare a unor accidente.

Se acordă despăgubiri pentru următoarele prejudicii:
•    Vătămări corporale sau deces
•    Prejudicii materiale, inclusiv costuri de radiere și înmatriculare, taxe de timbru, cheltuieli cu limitarea prejudiciului, cheltuieli aferente diminuării valorii vehiculului după reparații (dovedite cu acte sau expertiză)
•    Costuri de reparație pentru readucerea vehiculului la starea dinaintea accidentului
•    Prejudicii cauzate de lipsa de folosință a autovehiculului avariat
•    Cheltuieli de judecată sau cheltuieli aferente în cazul soluționării alternative a litigiului, dacă soluția este favorabilă persoanei prejudiciate
•    Cheltuieli aferente transportului vehiculului avariat al persoanei păgubite de la locul accidentului la locația de constatarea a daunei, la service-ul auto (cel mai apropiat de locul accidentului sau domiciliu), daca autovehiculul nu se mai poate deplasa prin mijloace proprii

Despăgubirile se plătesc indiferent de locul producerii accidentului, pe drumuri publice sau alte locuri, atât în timpul deplasării cât și în timpul staționării, pentru daunele provocate din cupla conducătorului vehiculului asigurat.

Asigurarea RCA acoperă și cazurile când șoferul vinovat a condus mașina fără acceptul proprietarului, nu avea permis auto ori nu a respectat obligațiile legale privind conducerea autovehiculelor.

De asemenea, se plătesc daune dacă pasagerii sau soferul deschid ușile mașinii fără să se asigure și provoaca prejudicii altor persoane ori dacă bunuri transportate ori alte corpuri (substanțe, materiale) se desprind accidental de pe autovehicul și provoacă daune altor persoane.

Asigurarea RCA nu acoperă daunele suferite de șoferul vinovat de producerea accidentului ori de propietarul mașinii care a provocat accidentul.

Comparator
Credite nevoi personale
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Calculează tariful maxim la reînnoirea asigurării RCA
Simulator pentru sistemul bonus-malus și informații despre modul de funcționare

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.