asigurare rca

Constatarea amiabilă de accident: Cum funcționează?

Soferii implicați într-un accident de circulație pot evita depasarea la poliție și eventuala amendă de circulație, dacă folosesc procedura de constatarea amiabilă de accident.
Constatarea amiabilă de accident: Cum funcționează?
Data publicării5 aprilie 2023 | Autor:Finradar

Soferii implicați într-un accident de circulație pot evita depasarea la poliție și eventuala amendă de circulație, dacă folosesc procedura de constatarea amiabilă de accident.

Constatarea amiabilă este o metoda rapidă prin care șoferii implicanți într-un accident pot obține documentele necesare pentru a solicita o despăgubire prin asigurarea RCA

Alternativă este un drum la poliție pentru a declara accidentul și a obține un proces-verbal. Dacă soferul vinovat de accident a încălcat regulile de circulație, el va fi sancționat și cu amenda aferentă.

Când se poate utiliza constatarea amiabilă?

Constatarea amiabilă este aplicabilă, dacă sunt îndeplinite simultan urmatoarele condiții:
•    În accident, au fost implicate doar 2 vehicule
•    Accidentul s-a soldat numai cu prejudicii materiale
•    Nu se generează pagube materiale altor persoane, în afară de șoferii implicați în accident
•    Ambii șoferi sunt de acord cu procedura de constatare amiabilă.

Constatarea amiabilă poate fi utilizată oriunde de teritoriul României. Daca unul dintre vehicule era staționat sau parcat, formularul poate fi completat și de către proprietarul sau utilizatorul acestuia.

Cum completezi formularul de constat amiabil?

Formularul de constat amiabil poate fi obținut de la sediile societăților de asigurare. El este primit de orice asigurat, la încheierea poliței RCA. Este recomandat ca acesta să fie pastrat în autovehicul, astfel încât să-l ai la îndemână atunci când este cazul.

Formularul conține doua pagini autocopiante, cu instrucțiuni de completare. Fiecare șofer trebuie să bifeze în dreptul circumstanțelor pe care le îndeplinește în timpul producerii accidentului. Foarte important, trebuie completat numarul de căsute bifate de către fiecare șofer, sub lista de circumstanțe.

În plus, trebuie desenată schița accidentului și fiecare șofer trebuie să completeze informații cu privire la autoturismul condus și polița sa de asigurare RCA.

La final, formularul trebuie semnat de ambii șoferi.

Completarea formularului nu reprezintă o recunoaștere a vinovației, ci reprezintă un cumul de informații care ajută la soluționarea dosarului de daună.

Amiabila se poate completa și de pe telefonul mobil

Din 2022, există și opțiunea de a completa formularul de constat amiabil în formă electronică, prin aplicația mobilă Amiabila, dezvoltată de societățile și asigurare și Biroul Asigurătorilor Auto din România.

Aplicația poate fi descărcată din Google Store sau Play Store, pentru a fi instalată pe telefonul mobil. După ce îți deschizi cont, poți crea o constatare amiabilă. 

Completezi datele personale, apoi poți autocompleta prin GPS locația exactă a accidentului, după care adaugi daunele provocate (aplicația îți permite sa selectezi direcția impactului și avariile suferite de vehicul), iar mai apoi completezi schița accidentului. Poți adauga și fotografii de la locul accidentului.

Celălalt șofer implicat în accident trebuie să urmeze aceeași pași, pe aceelași telefon, pentru a completa informații despre propriul vehicul. 

În funcție de datele completate de ambii șoferi, aplicația creează 3 scenarii probabile, în care s-ar fi putut produce accidentul, care pot fi editate pentru a prezenta situația din momentul accidentului. Șoferii trebuie să confirme varianta corectă.

Ultimul pas este semnarea formularului de ambii șoferi. Apoi, aplicația trimite documentele electronice generate către asigurători și către șoferii care au semnat amiabila. Vei primi pe email o copie a formularului electronic, cu care poți merge să-ți repari mașina pe RCA.

Comparator
Credite nevoi personale
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Calculează tariful maxim la reînnoirea asigurării RCA
Simulator pentru sistemul bonus-malus și informații despre modul de funcționare

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.