Credite auto

Cum aleg durata unui credit auto?

Creditele auto se pot acorda pe o perioadă de până la 5 ani, dar este recomandat să alegi o perioadă de rambursare chiar mai scurtă dacă poți plăti o rată mai mare.
Cum aleg durata unui credit auto?
Data publicării19 mai 2024 | Autor:Marius Șerban

Atunci când soliciți un credit auto, trebuie să iei o decizie cu privire la perioada de rambursare a creditului. Aceasta afectează rata lunară și costul total al creditului.

Perioada maximă de rambursare a unui credit auto este de 5 ani, conform regulamentului BNR privind creditele pentru populație.

Principalul aspect pe care trebuie să-l ai în vedere este să-ți poți permite rambursarea creditului. O perioadă mai lungă de rambursare, face ca rata lunară să scadă, iar creditul devine mai ușor de achitat. Nu alege neapărat cea mai lungă perioadă, deoarece o perioadă mai mare duce la creșterea costului creditului (vei plăti sume mai mari sub formă de dobândă).

Pentru a lua acesta decizie, este recomandat să reduci gradual perioada de rambursare, pentru a verifica dacă îți pot permite rata lunară. Poți folosi în acest scop, calculatorul de rate credit.

Reducerea perioadei creditului sub 5 ani devine însă tot mai greu de realizat în condițiile actuale. Prețurile de vânzare ale autoturismelor au crescut foarte mult, ceea ce face necesar obținerea unui împrumut mai mare. Implicit, consumatorii sunt nevoiți să opteze pentru un termen mai lung de rambursare.

O soluție la acest inconvenient poate fi economisirea unui avans mai mare și accesarea programului Rabla, pentru a acoperi prin subvenție o parte din costul de achiziție. 

Efectele deprecierii mașinii

În cazul creditele auto pe termene mai lungi, poți ajunge în situația ca mașina cumpărată prin credit să valoreze mai mult decât datoria față de bancă. Acest lucru este cauzat de faptul că mașina se depreciază foarte rapid în primii ani de viață, în timp ce soldul creditului scade mai lent în primii ani de rambursare.

Acest aspect poate fi o problemă în cazul în care vrei să vinzi mașina achiziționată prin credit, înainte de rambursarea împrumutului. Într-o astfel de situație, va trebuie să acoperi din surse proprii diferența dintre soldul creditului și prețul de vânzare a mașinii.

Credite nevoi personale

Comparator
Credite auto
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.