dae

DAE a fost plafonată la creditele oferite de IFN-uri

Dobânda anuală efectiva (DAE) a fost plafonată în cazul creditelor oferite de instituțiile financiare nebancare (IFN). Plafonul depinde de valoarea creditului.
DAE a fost plafonată la creditele oferite de IFN-uri
Data publicării13 august 2024 | Autor:Marius Șerban

Din 11 noiembrie 2024, creditele oferite de IFN-uri au costurile plafonate, conform Legii nr. 243/2024 (publicată în MO nr. 807/2024). Nivelul maxim al DAE este stabilit în funcție de valoarea creditului. 

Valoare credit Plafon cost credit
Până la 5.000 lei costul total al creditului nu poate depăși 1% pe zi și suma totală de rambursat nu va depăși dublul sumei împrumutate
Între 5.001 – 10.000 lei costul total al creditului nu va depăși 0,8% pe zi și suma totală de rambursat nu va depăși dublul sumei împrumutate
Între 10.001 – 25.000 lei costul total al creditului nu va depăși 0,6% pe zi și suma totală de rambursat nu va depăși dublul sumei împrumutate
Între 25.001 – 100.000 lei

La creditele de consum, DAE nu poate depăși cu mai mult de 27 puncte procentuale, rata dobânzii stabilită de BNR pentru facilitatea de creditare.

La creditele cu garanții imobiliare, DAE nu poate depăși cu mai mult de 8 puncte procentuale, rata dobânzii stabilită de BNR pentru facilitatea de creditare.

Limitele de mai sus sunt valabile doar în cazul creditelor acordate consumatorilor. Sub incidența lor vor intra, în special, creditele rapide, contractele de leasing și creditele pentru achiziția de bunuri, acesate prin lanțurile de magazine.

Depășirea plafoanelor maxime de cost este considerată dobândă excesivă, iar această practică a fost inclusă în legea privind practicile incorecte, conferind puteri sporite ANPC combaterea abaterilor.

Plafoanele de cost nu se aplică în cazul creditelor acordate de bănci. De asemenea, nu există plafoane de cost pentru creditele acordate de IFN-uri cu valori mai mari de 100.000 lei.

Plafoanele se aplică și pentru creditele în derulare

Plafonarea se va aplica inclusiv pentru creditele aflate în derulare, aflate în maturitate și pentru cele cu întârziere la plată de cel mult 60 zile. IFN-urile sunt obligate să aplice prevederile legii pentru soldul existent al creditului, la data intrării în vigoare a legii.

Ajustarea contractelor nu se face însă din oficiu. În acest sens, consumatorii trebuie să depună în scris, o cerere de revizuire a contractului, pentru adaptarea lui la noile prevederi legale, conform procedurii de mai jos.

Cum procedezi dacă plafonul de cost este depășit?

În cazul în care constați că plafonul de cost nu a fost respectat, poți face o cerere în scris către IFN pentru revizuirea contractului. Instituția este obligată să răspundă în termen de 30 zile, cu o propunere.

În caz de refuz sau dacă nu ai primit răspuns în maxim 45 de zile, consumatorului poate solicita instanței competente adaptarea judiciară a contractului.

Totodată este recomandat să faci si o reclamație la ANPC. Contractul se va suspenda la data depunerii cererii în instanță, dacă ANPC constată nerespectarea legii de către IFN, printr-o decizie.

Credite nevoi personale

Comparator
Credite nevoi personale
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar. Ajută-ne să facem alegeri mai bune.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.