centrala riscului de credit

Ce diferențe există între Biroul de Credit și Centrala Riscului de Credit?

Biroul de Credit și Centrala Riscului de Credit sunt două baze de date independente despre credite.Finradar îți prezintă ce diferențe există între ele.
Ce diferențe există între Biroul de Credit și Centrala Riscului de Credit?
Data publicării6 august 2023 | Autor:Finradar

Birourile de credit sunt entități care colectează informații despre persoanele care obținut credit de la diverși finanțatori și permit apoi accesul tuturor participanților la informațiile din baza de date. Rolul lor este să ajute finanțatorii să estimeze mai corect riscul de credit al solicitanților.

Biroul de Credit și Centrala Riscului de Credit (CRC) funcționează ambele pe același principiu. Maimjos sunt principalele diferențe dintre ele.

Diferențe între creditele raportate 

La Biroul de Credit, sunt raportate toate creditele obținute de persoanele fizice, indiferent de valoare lor. 

Centrala Riscului de Credit colectează informații despre creditele acordate atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, însă numai dacă valoarea creditului trece de pragul de 20.000 lei sau valoarea cumulată a creditelor obținute de la același finanțator trece de 20.000 lei. Creditele sub aceste prag nu vor figura în baza de date de la CRC.

Frecvențe diferite de raportare

O altă diferență importantă este frecvența cu care se fac raportările. La Biroul de Credit, băncile fac raportări zilnice, astfel orice credit nou obținut va figura în baza de date.

În schimb, la Centrala Riscului de Credit se fac raportări lunare, ceea ce însemnă că orice restanță sau credit nou obținut va figura în rapoarte abia din luna următoare.

Perioada de stocare a datelor

Biroul de Credit stochează informațiile în baza de date pentru o perioadă de 4 ani, după care sunt șterse automat.

Pe de altă parte, Centrala Riscului de Credit păstrează informațiile o perioadă mai lungă, informațiile fiind șterse abia după 7 ani.

Diferențe pentru participanții care  transmit informații

Centrala Riscului de Credit are un caracter obligatoriu, participanții fiind stabiliți prin regulamentul BNR. Transmit informații toate instituțiile de credit, IFN-urile din Registrul special, precum și instituțiile de plată și cele emitente de monedă electronică. Nu există posibilitatea ca alți participanți să adere la acest sistem.

În schimb, participarea la Biroul de Credit este opțională. Băncile și IFN-urile decid în mod voluntar să adere la acest sistem de raportare. În general, participă instituțiile de credit și IFN-urile (indiferent dacă sunt sau nu în Registru special).

Informațiile raportate sunt diferite

De asemenea, există diferențe și în legătură cu informațiile raportate. În ambele baze de date vor fi raportate creditele acordate și restanțele, dar există și informații suplimentare.

De exemplu, Biroul de Credit colectează și informații cu privire la interogările efectuate de alți participanți și angajatorii 

Pe de altă parte, Centrala Riscului de Credit include informații mult mai detaliate despre credite, informații despre fraudele cu carduri și despre expunerile la nivel de grup de clienți (persoane juridice care acționează ca un singur grup).

Credite nevoi personale

Comparator
Credite nevoi personale
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.