credite pentru începători

În ce ordine rambursezi anticipat creditele?

Strategia recomandată pentru rambursarea anticipată a creditelor este de la cel mai mic împrumut la cel mai mare, pentru a susține motivația acestui proces.
În ce ordine rambursezi anticipat creditele?
Data publicării27 mai 2024 | Autor:Marius Șerban

Rambursarea anticipată a creditului este o metoda eficientă de reducere a costului creditului și de a scăpa mai rapid de datorie.

În cazul în care ai mai multe credite în derulare, trebuie să alegi o ordine în care să rambursezi creditele. În funcție obiectivul urmărit, ordinea va fi diferită.

Rambursarea creditelor în ordinea datoriilor

Dacă vrei să scapi complet de datorii, una dintre cele mai eficiente metode este să rambursezi creditele de la mic la mare. Începi cu creditul cel mai mic și continui procesul până ajungi la creditul cel mai mare.

De exemplu, să presupunem că ai un card de credit cu o datorie de 5.000 lei, un credit de nevoi personale – de 30.000 lei și un credit ipotecar  - de 150.000 lei. Ordinea de rambursare va fi: cardul de credit, creditul de nevoi personale și creditul ipotecar.

Principalul avantaj al acestei metode este cel motivațional. Începi cu cel mai mic credit și în scurt timp vei obține o primă reușită, care te va ajuta în două moduri:

  • Vei scapă de o rată lunară de achitat, astfel că bugetul tău se va elibera și vei putea economisi și mai mulți bani, pentru a face pe viitor noi rambursări anticipate 
  • Obții o primă reușită, ceea ce te va motiva să continui mai departe acest demers.

Cu fiecare nou credit rambursat anticipat integral, cele două efecte se vor amplifica. Prin urmare, obiectivul de a scăpa complet de datorii devine realizabil. Poți lua o pauză după ce ai rambursat fiecare credit, pentru a sărbători succesul.

Rambursarea creditelor în ordinea costurilor

O altă strategie este să rambursezi creditele în ordinea costurilor: începi de la cel mai scump împrumut și avansezi până la cel mai ieftin. Această strategie te ajută să economisești cei mai mulți bani, deoarece scapi gradual de împrumuturile cu dobânzile cele mai mari. 

Strategia prezintă provocări, în special, atunci când ai în derulare credite pe termene mai lungi. Va trebui să susții toate ratele pentru o perioadă mai extinsă, ceea ce va menține o presiune financiară asupra bugetului tău. 

Ce credit alegi la o rambursare izolată?

Un caz aparte apare atunci când vrei să faci o singură rambursare anticipată și nu intenționezi să continui procesul pentru scăpa complet de datorii.

În acest scop, te ajută calculatorul de rambursare anticipată, pentru a estima câștigul obținut în fiecare caz. Alegi apoi să rambursezi anticipat creditul unde obții cea mai mare economie de costuri.

Credite nevoi personale

Comparator
Credite nevoi personale
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.