programul noua casă

Programul Noua Casă: Avantaje și dezavantaje

Programul Noua Casă oferă condiții atractive pentru achiziția primei locuințe prin credit. Analizăm în acest ghid principalele avantaje și dezavantaje ale acestui credit.
Programul Noua Casă: Avantaje și dezavantaje
Data publicării29 februarie 2024 | Autor:Marius Șerban

Avantajele creditului Noua Casă

1. Avans minim redus

Unul din principalele avantaje este avansul minim necesar pentru obținerea unui credit, care este de numai 5% comparativ cu 15% în cazul unui credit imobiliar clasic.

De exemplu, dacă prețul de achiziție al locuinței este de 50.000 euro, avansul necesar este de numai 2.500 euro.

E bine de știut că avansul minim de 5% este valabil doar pentru locuințele de până în 70.000 euro. Dacă prețul locuinței crește, avansul urcă la 15% sau chiar mai mult. Pentru mai multe detalii, citește ghidul privind avansul minim la creditele Noua Casă.

2. Costuri mici de finanțare

Creditele Noua Casă sunt cele mai ieftine credite pentru achiziția sau construcția unei locuinței, deoarece împrumuturile beneficiază de garanții de stat. 

Nivelul costurilor este plafonat prin lege, astfel că băncile nu pot practica marje de dobândă mai mari de 2 puncte procentuale peste IRCC. Poți compara ofertele băncilor participante în comparatorul pentru credite Noua Casă.

Dezavantaje credite Noua Casa

1. Locuințele mai scumpe necesită un avans mai mare

Daca locuința achiziționată este mai veche de 5 ani, avansul necesar crește semnificativ pentru locuințele mai scumpe de 70.000 euro. 

De exemplu, pentru un imobil de 100.000 euro, banca finanțează doar 66.500 euro, astfel că vei avea de acoperit diferența din surse proprii. Un credit imobiliar standard îți oferă condiții mai bune în aceste cazuri, deoarece avansul minim este de 15%, indiferent de valoarea imobilului.

Aceeași situație se întâlnește și la locuințele noi, mai scumpe de 140.000 euro.

2. Perioada de aprobare a creditului este mai lungă

Creditele Noua Casă au nevoie de o perioadă mai lungă pentru aprobare decât un credit imobiliar clasic, deoarece dosarul de credit trebuie aprobat atât de bancă (care analizează capacitatea de rambursare a clientului și respectarea normelor interne de creditare), cât și de fondul de garantare (care verifică îndeplinirea condițiilor legale pentru accesarea programuluide stat).

Uneori, băncile trimit dosarul la fondul de garantare cu erori sau cu acte expirate, astfel că timpul de așteptare se poate prelungi.

Dacă este important să obții creditul într-un timp cât mai scurt, atunci creditele imobiliare sunt o alegere mai potrivită.

3. Nu poți vinde locuința în primii 5 ani

Obținerea unui credit Noua Casă este condiționată de interdicția de a vinde locuința în primii 5 ani de la achiziție. Această interdicție se poate ridica dacă rambursezi integral creditul în avans din surse proprii, înainte de a vinde imobilul.

În cazul în care ai în vedere vânzarea locuinței într-un termen mai scurt fără a fi nevoit să stingi creditul în prealabil, atunci un credit imobiliar este soluția potrivită.

4. Nu poți obține credit dacă ai avut anterior o locuință

Creditul Noua Casa este destinat doar persoanelor care nu au deținut anterior o locuință în proprietate. Chiar dacă ai vândut locuința respectivă și acum nu deții nicio proprietate, nu mai ești eligibil pentru a accesa acest program.

În cazul persoanelor căsătorite, această condiție se aplică pentru ambii soți, chiar și în cazul în care unul dintre ei a deținut temporar o locuință înainte de căsătorie.

În astfel de cazuri, creditele imobiliare sunt singura opțiune.

Credite Noua Casă

Comparator
Credite Noua Casă
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.