depozite

Lichidare depozit înainte de termen: Ce se întâmplă?

Lichidarea depozitului înainte de termen duce, de regulă, la pierderea dobânzii acumulate. Pot fi însă cazuri când beneficiezi de o dobândă compensatorie.
Lichidare depozit înainte de termen: Ce se întâmplă?
Data publicării31 iulie 2023 | Autor:Finradar

Atunci când constitui un depozit la termen, te angajezi să pastrezi banii la bancă până la scadență, pentru a putea beneficia de o dobânda agreată.

Totuși, băncile permit deponenților să poată retrage banii anticipat, în caz de nevoie, însă acest lucru atrage automat o penalizare.

Cât câștigi la lichidarea înainte de termen?

Regula de bază în astfel de cazuri este acordarea unei dobânzi compensatorii, egala cu cea practicată de bancă la conturile bancare. Această abordare este una corectă, deoarece din perspectiva băncii, ai accesat sumele depuse ca și când ar fi fost depuse într-un cont bancar și nu ai respectat termenul agreat. Din acest motiv, vei fi remunerat în condiții de cont curent.

Vestea proastă este că majoritatea băncilor nu mai acordă nicio dobândă pentru sumele din conturile curente. Astfel, la retragerea depozitului înainte de termen, vei primi înapoi doar suma depusă, fără niciun câștig.

În cazul băncilor care încă mai remunerează disponibilitățile din conturile curente, rata dobânzii este una modică și nu trece cu mult pragul de 0%. Prin urmare, nu vei putea miza pe un câștig prea consistent nici în astfel de situații. Banca va calcula dobândă pentru perioada scursă de la data constituirii și până în ziua lichidării.

Condițiile exacte de remunerare, în cazul lichidării înainte de termen, sunt trecute în contractul de depozit, pe care îl primești la constituirea depozitului. 

Cum evităm pierderile?

Concluzia este că lichidarea anticipată a depozitului presupune costuri de oportunitate pentru deponent, prin faptul că pierde un câștig potențial. Din acest motiv, este important să-ți alegi corect termenul depozitului, astfel încât să nu ajungi să retragi banii înainte de termen.

Dacă este incert momentul în care urmează să ai nevoie de bani, este recomandat să alegi cont de economii, pentru a depune o parte din sumele economisite. Aceste produse oferă dobânzi atractive și permit oricând retrageri de bani din cont.

Finradar te ajută să găsești rapid cele mai rentabile produse de economisire, cu ajutorul comparatoarelor pentru depozite bancare și conturi de economii.

Depozite la termen

Comparator
Depozite bancare
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun depozit
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Calculează suma acumulată cu un depozit la termen
Calculează suma acumulată prin contul de economii pentru copii, cu primă de stat
Suma acumulată prin depuneri lunare pe o anumită perioadă
Planificatorul te ajută să estimezi cum poți acumula mai repede suma dorită

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.