titluri de stat

Titlurile de stat Tezaur: Avantaje și dezavantaje

Titlurile de stat Tezaur reprezintă o soluție de economisire, prin care poți obține randamente atractive pentru banii tăi. Finradar îți prezintă avantajele și dezavantajele.
Titlurile de stat Tezaur: Avantaje și dezavantaje
Data publicării7 august 2023 | Autor:Finradar

Ce sunt titlurile de stat Tezaur?

Titlurile de stat Tezaur reprezintă un program al Ministerului Finanțelor Publice (MFP) prin care oferă populației posibilitatea de a investi în titluri de stat. Orice persoană care împlinit 18 ani poate achiziționa astfel de titluri.

Titlurile sunt emise pe perioade cuprinse între 1 și 5 ani, având loc noi emisiuni în fiecare luna. Fiecare emisiune are propriile condiții în rata dobânzii și modul de plată al dobânzii (la scadență, trimestrial).

Noile emisiuni sunt anunțate de MFP pe pagina dedicată.

Care sunt avantajele?

-    Titlurile oferă dobânzi atractive, apropiate de dobânzile practicate bănci pe termen 1 an sau mai mult
-    Dobânda nu este impozabilă, spre deosebire de depozitele bancare, unde banca reține un impozit pe venit
-    Economiile sunt plasate în condiții de risc minim. Practic, nu există investiții mai sigure decât titlurile de stat

Care sunt dezavantajele?

-    Răscumpărarea anticipată a titlurilor este posibilă, dar în acest caz, titularul nu mai primește nicio dobândă. Având în vedere termenele lungi pe care se emit aceste titluri, acest lucru poate avea costuri de oportunitate importante. De exemplu, dacă ai cumpărat titluri de stat pe 5 ani și vrei sa le răscumperi anticipat după 4 ani, renunți la toate dobânzile acumulate în acești ani.
-    Trebuie să te confrunți cu birocrația specifică sistemului public. Deși titlurile de stat pot fi achiziționate inclusiv online, procedurile sunt departe de fi simple și intuitive. 

În concluzie, dacă ești învățat cu sistemul public sau ai răbdare și timpul necesar pentru a naviga prin birocrația de stat, atunci poți lua în calcul investiția în titlurile de stat Tezaur. 

Dacă preferi să-ți gestionezi banii într-un mod mai comod, este recomandat să alegi depozitele bancare. Finradar te ajută să compari dobânzile la depozite, pentru a găsi ușor cele mai bune oferte.

Cum poți cumpăra titluri Tezaur?

Titlurile Tezaur pot fi cumpărate din unitățile Trezoreriei statului, de la Poșta Română sau online. Pentru versiunea online, MFP a pregătit un ghid pentru investitori, unde sunt prezentați pașii de parcurs:
-    Deschiderea unui cont de subscriere, prin care ți se aloca un cont de investitor unde trebuie să virezi banii
-    Alimentarea contului cu sumele ce urmează să fie investite
-    Subscrierea la emisiunile dorite.

Toate aceste etape presupun completarea de diverse formulare PDF “inteligente”, pentru care trebuie să urmărești atent instrucțiunile de completare. 

Atenție: după plata dobânzilor și rambursarea sumelor investite la scadență, banii vor fi virați în contul tău de investitor deschis la Trezorerie. Sumele din acest cont nu sunt purtătoare de dobândă. Pentru ca banii să ajungă în contul tău bancar, trebuie să completezi un alt formular ANAF (ordin de plată multiplu electronic).

Depozite la termen

Comparator
Depozite bancare
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun depozit
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Calculează suma acumulată cu un depozit la termen
Calculează suma acumulată prin contul de economii pentru copii, cu primă de stat
Suma acumulată prin depuneri lunare pe o anumită perioadă
Planificatorul te ajută să estimezi cum poți acumula mai repede suma dorită

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.