pensie facultativă

Ce facilități fiscale au pensiile facultative?

Fondurile de pensii facultative beneficiază de o serie de avantaje fiscale, prin care statul încurajează persoanele fizice și angajatorii sa contribuie la aceste fonduri.
Ce facilități fiscale au pensiile facultative?
Data publicării:7 noiembrie 2023 | Autor:Finradar

Deducere fiscală pentru participanți

În cazul în care îți plătești singur contribuția la fondurile de pensii facultative, beneficiezi de o deducere ficală de 400 euro pe an. Deducerea fiscală se aplică atât pentru contribuțiile sociale (pentru asigurări sociale și sănătate), cât și la calculul impozului pe venit. 

Ce înseamnă practic acest lucru? Venitul tău va fi neimpozitat, în limita a 400 euro de euro pe an, dacă virezi aceste sume la un fond de pensii facultative. 

În acest mod, economisești aproximativ 160 euro într-un an, bani care în loc să ajungă la bugetul de stat, ajung în contul tău de pensie privată.

Pentru a beneficia de deducerea fiscală, trebuie să comunici angajatorului suma pe care dorești să o plătești lunar la fondul de pensie.

Avantaje fiscale pentru angajatori

Și angajatorii beneficiază de stimulente fiscale. Ei beneficiază de o deducere fiscală de 400 euro pe an, pentru contribuțiile plătite în contul fiecărui salariat. Deducerea se aplică la calculul impozitului pe profit.

În acest mod, companiile sunt stimulate să includă în pachetul salarial și plata unei contribuții pentru pensia facultativă.

Ambele beneficii fiscale pot fi combinate, atunci când atât angajatorul cît și salariatul plătesc contribuții pentru pensia facultativă.

Pensiile facultative sunt supraimpozitate la momentul plății

Deși beneficiază de avantaje fiscale pe parcursul perioadei de contribuție, la momentul plății pensiei, are loc o dublă impozitare a veniturilor. Acest aspect face neatractivă plata unor contribuții mai mari de 400 pe an, pentru Pilonul III.

La plata pensiei, impozitul pe venit se va calcula la întreaga suma acumulată: contribuții și câștiguri din investiții.

În cazul contribuțiilor, are loc o dublă impunere. Contribuțiile virate la fonduri – peste plafonul aplicat deducerii fiscale anuale – sunt achitate din venitul net. Deci, veniturile respective erau deja impozitate.

La plata pensiei, ele sunt iarăși impozitate, sub forma veniturilor din pensii. Astfel, pentru aceeași sumă, se achita de două ori impozit pe venit și contribuții pentru asigurări de sănătate. Din acest motiv, nu este avantajos să contribui la Pilonul III decât în limita deducerii fiscale. 

Comparator
Pensii private
  • Compari toate fondurile de pensii
  • Analizezi randamentele pe diverse perioade
  • Alegi fondul cel mai performant

Calculatoare

Estimează pensia privată de care vei beneficia prin aderarea la un fond de pensii private obligatorii (Pilonul II)
Estimează pensia facultativă pe care o poți obține în functie de contribuțiile plătite la fond
Calculează cu cât trebuie să contribui la un fond de pensii facultative ca să obții pensia dorită