asigurare rca

Ce este asigurarea Carte Verde?

Asigurarea Cartea Verde ne permite să circulăm cu autovehiculul în strainătate, în țările acoperite, fiind emisă la pachet cu polița RCA.
Ce este asigurarea Carte Verde?
Data publicării20 iunie 2024 | Autor:Marius Șerban

Atunci când cumpărăm o asigurare RCA, primim automat și o asigurare Carte Verde. Denumirea vine de la culoarea hârtiei pe care era imprimată inițial această poliță (cu fundal verde). Însă de la 1 iulie 2020, acesta se imprima pe o hârtie de culoare albă. 

O dată cu această schimbare, orice asigurat își poate imprima acasă, pe hârtie, polița RCA daca a primit formatul electronic pe email.

Asigurarea Carte Verde este echivalentul poliței RCA atunci când circulăm în străinătate, acoperind riscurile de răspundere civilă. Este un certificat internațional de asigurare, acceptat în toate țările care au aderat la sistemul Carte Verde.

Pentru fiecare țară acoperită, polița asigură nivelul minim de răspundere civilă impus de legislația țării respective. 

În ce țări are acoperire asigurarea Carte Verde?

Asigurarea Carte Verde este valabilă în țările bifate în polița de asigurare. 

Polițele emise în România acoperă în mod obligatoriu țările din Spațiul Economic European. În funcție de asigurător, polița poate oferi acoperire și în țări precum Albania, Azerbaijan, Moldova sau Turcia.

Pentru a facilita circulația liberă a bunurilor și persoanelor, o serie de țări au înlocuit sistemul Carte Verde cu un Acord Multilateral, prin care fiecare țară recunoaște polița RCA emisă de celălalt stat.

La acest acord participă:

  • Cele 27 state membre ale UE, inclusiv România
  • Statele incluse în Spațiul Economic European: Islanda, Lichtenstein, Norvegia
  • Alte state care au aderat la acest acord: Andorra, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Serbia, Elveția și Marea Britanie.

În unele țări, însă, asigurarea Carte Verde este considerată o dovadă a poliței RCA pe plan național, astfel că este necesar să ai în posesie polița Carte Verde, pe suport de hârtie, atunci când călătorești în străinătate.

De la 1 ianuarie 2025, polița Carte Verde va fi acceptată și în format electronic (fișier PDF). 

Cum funcționează sistemul Carte Verde?

Sistemul Carte Verde este format din 46 de birouri Carte Verde. Fiecare birou reprezintă societățile de asigurare din țara(țările) acoperite. 

În total, birourile reprezintă aproximativ 1.500 de asigurători din 50 de țări din Europa, Africa de Nord și Orientul Mijlociu.

Scopul său este să faciliteze circulația internațională a autovehiculelor și să intermedieze procesul de acordare a despăgubirilor. Totodată, birourile garantează că asigurătorii își vor îndeplini obligațiile.

Orice daună produsă sau suferită de un autoturism pe teritoriul altui stat, acoperit de sistemul Carte Verde, va fi intermediată cu ajutorul birourilor naționale Carte Verde. În România, acest rol revine Biroului Asigurătorilor de Vehicule din România (BAAR).

Comparator
Credite nevoi personale
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Calculează tariful maxim la reînnoirea asigurării RCA
Simulator pentru sistemul bonus-malus și informații despre modul de funcționare

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.