asigurare rca

Cum fac dovada asigurării RCA?

Conducătorii auto pot face dovada încheierii asigurării RCA la un control al Poliției prin 3 metode: asigurarea RCA imprimată pe hârtie, documentul electronic cu polița RCA și verificarea online a bazei de date AIDA.
Cum fac dovada asigurării RCA?
Data publicării5 august 2023 | Autor:Finradar

La controalele Poliției, șoferii trebuie să prezinte o dovadă că autoturismul condus are o asigurare RCA valabilă în acel moment.

Există 3 modalități stabilite prin normele Autorității de Supraveghere Financiare (ASF), prin care se poate face dovada asigurării RCA.

Dovada RCA cu polița imprimată pe hârtie

Prezentarea poliței RCA pe suport hârtie este varianta cea mai utilizată și pentru o bună perioadă era singura metoda acceptată.

De la 1 iulie 2020, polița RCA se emite pe hârtie albă (s-a eliminat acel tipizat de culoare verde), astfel că orice copie a poliței RCA este un document valabil. Poți păstra în autoturism o copie de rezervă după documentul cu asigurarea RCA și va reprezenta o dovada acceptată de Poliție.

Atenție: atunci când circuli în străinătate cu mașina, polița imprimată pe hârtie este singura modalitate acceptată pentru a face dovada încheierii documentului Carte Verde (inclus în asigurarea RCA).

Dovada RCA în format electronic

Dacă ai primit polița RCA în format electronic de la broker sau de la asigurător, salvează documentul pe telefonul mobil. 

La un control, poți face dovada asigurării RCA, prezentând documentul respectiv pe ecranul telefonului mobil.

Verificare online în baza de date AIDA

O altă metodă electronică de verificare acceptată de Poliție este interogarea online a bazei de date cu asigurări obligatorii de răspundere civilă din România (AIDA), administrată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România. 

Accesezi portalul AIDA, completezi seria de șasiu sau numărul de înmatriculare și obții pe loc dovada asigurării RCA (data de început a poliței, data de sfârșit și denumirea asigurătorului). Tot ce ai nevoie pentru a face dovada poliței RCA este un telefon mobil cu acces la internet.

Ultimele două metode de verificare au fost introduse în 2020. Odată cu completările aduse legislației, s-au eliminat situațiile când puteai primi amendă pentru faptul că nu ai avea documentul cu asigurarea RCA la tine, deși aveai o polița valabilă.

Comparator
Credite nevoi personale
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Calculează tariful maxim la reînnoirea asigurării RCA
Simulator pentru sistemul bonus-malus și informații despre modul de funcționare

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.