asigurare rca

Ce rol au conducătorii autoturismului la asigurarea RCA?

Conducătorii declarați în polița RCA pot influența prima de asigurare. Însă, polița acoperă riscurile asigurate pentru orice șofer care conduce autoturismul, chiar dacă nu este declarat.
Ce rol au conducătorii autoturismului la asigurarea RCA?
Data publicării13 octombrie 2023 | Autor:Finradar

La cumpărarea unei asigurări RCA, proprietarul are posibilitatea să declare un anumit număr de conducători ai autoturismului, care vor fi înscriși pe polița de asigurare. De regulă, se pot înscrie maxim 3 conducatori, dar sunt societăți care permit un număr și mai mare.

Pentru fiecare conducător, se va menționa codul numeric personal și actului de identitate (numărul și seria).

Adăugarea conducătorilor permite societăților de asigurare să evalueze mai bine riscurile asociate. Cu ajutorul codului numeric personal, societatea de asigurare poate verifica vârsta conducătorului și clasa bonus-malus, astfel că poate ajuta prima în mod corespunzător.

De cele mai multe ori, prin adăugarea unui conducător suplimentar, se poate ajunge în situația plății unei prime de asigurare mai mari. Poți verifica foarte ușor dacă există vreo diferența: solicită o ofertă doar cu un singur conducător și apoi cu mai mulți conducători.

Este asigurarea valabilă pentru șoferii nedeclarați?

Este important de știut că asigurarea RCA este valabilă, indiferent de șoferul care conduce autoturismul. Conform legii, asigurat este atât proprietarul cât și utilizatorul vehiculului.

Principalul risc în cazul nedeclarării conducătorilor autoturismului este ajustarea tarifului de primă, în caz de daună. Evident, nu trebuie înscris orice șofer ocazional, ci doar cei care conduc autoturismul în mod frecvent.

Excepție fac situațiile când societatea de asigurare verifică în mod expres acest aspect. Unele societăți oferă asigurări RCA special dedicate doar conducătorilor cu vârsta peste un anumit prag (de exemplu, peste 35 ani). 

Asigurarea RCA este evident valabilă și dacă o persoană cu vârsta sub acel prag va conduce vehiculul. Dar la producerea unei daune din vina unui astfel de șofer, asigurătorul RCA va putea ajusta tariful de prima și proprietrul va fi obligat să achite o diferență de tarif.

Conform legii, dacă informațiile furnizate de asigurat în momentul încheierii poliței nu sunt reale, prima de asigurare poate fi recalculată și modificată, cu notificarea prealabilă a asiguratului.

Comparator
Credite nevoi personale
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Calculează tariful maxim la reînnoirea asigurării RCA
Simulator pentru sistemul bonus-malus și informații despre modul de funcționare

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.