leasing

Ce înseamnă leasing auto?

Contractul de leasing auto constă închirierea unui mașini pe o perioadă fixă de timp, cu opțiunea de cumpărare la sfârșitul perioadei de leasing.
Ce înseamnă leasing auto?
Data publicării29 iulie 2023 | Autor:Finradar

Contractul de leasing-ul auto este în esență un contract de închiriere. Autoturismul este achiziționat de către compania de leasing, care îl închiriază apoi către utilizator pentru o perioadă fixă de timp.

În practică, există două tipuri de leasing: leasing financiar și leasing operațional.

Contractul de leasing financiar

Leasing-ul financiar este cel mai des întâlnit. În cadrul acestui contract, utilizatorul are posibilitatea să cumpere vehiculul la sfârsitul perioadei de leasing.

Prețul la care se face vânzarea este denumit valoare reziduală și este stabilit de la începutul contractului.

Un contract de leasing financiar presupune următoarele plăți:
-    Compania de leasing cumpără autoturismul de la dealer și devine proprietarul mașinii
-    Utilizatorul plătește un avans (stabilit ca procent din valoarea mașinii) la semnarea contractului
-    Utilizatorul plătește o rată lunară pe parcursul perioadei de leasing
-    La sfârșitul contractului, utilizatorul achită valoarea reziduală și devine proprietarul mașinii.

Rata lunară la leasing se stabilește similar ca la un credit, în funcție rata dobânzii stabilită prin contract.  Din acest motiv, leasing-ul financiar este foarte asemănător cu un credit. Poți simula graficul de rambursare, cu ajutorul calculatorului de leasing auto

Contractul de leasing operațional

În cazul contractului de leasing operațional, nu există posibilitatea ca utilizatorul să cumpere autoturismul la sfarsitul perioadei de leasing.

Acest tip de leasing se aseamănă mai mult ca un serviciu de închiriere a unei mașini. În contract se specifică condiții destul de stricte cu privire la modul de utilizare a mașinii și, foarte important, numărul de kilometri care vor fi parcurși pe an. Depășirea kilometraj-ului agreat poate duce la penalizări importante.

La un astfel de leasing, utilizatorul poate să scape de orice grijă cu privire la întreținerea mașinii, asigurările, reviziile și reparațiile putând fi transferate în sarcina companiei de leasing. Evident, aceste servicii se vor regăsi în prețul de închiriere.  

Ce leasing este mai avantajos: financiar sau operațional?

Leasing-ul financiar este mai avantajos în cazul în care vrei să folosești autoturismul pentru o perioadă mai lungă de timp sau în cazul în care vrei să cumperi mașina la sfarșitul leasing-ului. 

De asemenea, leasing-ul financiar este mai puțin costisitor, rata lunară fiind în general, mai mică decât chiria plătită la un contract de leasing operațional. Din acest motiv, majoritatea clienților aleg varianta leasing-ului financiar.

Leasing-ul operațional este atractiv atunci când vrei să utilizezi mașina o perioadă mai scurtă de timp (1-2 ani). În general, acest contract este folosit de către marile companii atunci când vor să asigure mașină de serviciu pentru persoanele din management. 

Credite nevoi personale

Comparator
Credite auto
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos

Ești mulțumit de serviciile financiare?

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar. Ajută-i și pe alții să ia o decizie, atunci când vor să cumpere un produs similar!

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.