credite pentru începători

Girant la credit: Condiții, obligații și dezavantaje

Girantul are rolul de a plăti ratele la credit în cazul în care persoana care a obținut împrumutul nu-și mai achită obligațiile față de bancă. Finradar îți arată cum te afectează calitatea de girant.
Girant la credit: Condiții, obligații și dezavantaje
Data publicării10 septembrie 2023 | Autor:Finradar

În anumite cazuri, băncile condiționează acordarea creditului de aducerea unui girant. Pentru finanțator, girantul reprezintă o garanție suplimentară.

Girantul garantează că, în situația în care solicitantul creditului nu își achită obligațiile asumate, el va acoperi sumele datorate. Prin urmare, în cazul în care ești girant la credit, ești responsabil pentru plata împrumutului respectiv.

Ce condiții trebuie să îndeplinească girantul?

Girantul trebuie să îndeplinească aceleași condiții ca și solicitantul creditului. El trebuie să aibă un venit cu caracter permanent, care să permită rambursarea creditului pe toată durata sa și să respecte gradul maxim de îndatorare impus de regulamentul BNR. Dacă ai prea multe credite în derulare, nu vei putea deveni girant.

De asemenea, trebui să facă dovada vechimii minime în muncă cerute de bancă și nu trebuie să figureze cu restanțe la Biroul de Credit.

Pe scurt, banca se asigură că girantul are capacitatea financiară să achite ratele la credit în caz de necesitate.

Ce obligații are girantul?

Principala obligație a girantului este să achite ratele la credit și penalizările acumulate, în cazul în care solicitantul creditului nu achita sumele la timp.

După apariția unui întârzieri, bancă nu va începe executarea silită a beneficiarului, ci se va îndrepta împotriva girantului și va cere ca acesta să achite sumele datorate. Girantul este responsabil pentru rambursarea creditului, alături de beneficiar.

În cazul în care girantul nu îți îndeplinește obligațiile asumate, el va suporta consecințele executării silite, alături de beneficiar. În plus, istoricul tău de la Biroul de Credit va fi afectat și nu vei mai putea accesa credite pentru o perioadă.

Dezavantajele calității de girant

În general, nu este recomandat să fii girant la credit, deoarece această calitate îți aduce foarte multe consecințe neplăcute.

Devenind girant, ești răspunzător pentru plata unui credit de care nu ai beneficiat. Dacă solicitantul creditului refuză plata ratelor – chiar și atunci când are capacitatea financiară de a face plățile – vei fi nevoit să achiți ratele în locul lui. 

De aceea, nu ar trebui să accepți să fii girant decât pentru persoane în care ai foarte mare încredere. 

Un alt efect este că semnând în calitate de girant pentru un credit, îți limitezi șansele pentru accesarea unui credit în nume propriu.

Împrumuturile unde ești girant îți afectează gradul de îndatorare, astfel că vei putea împrumuta o sumă mai mică, dacă vei avea nevoie de credit. Poți simula efectele cu ajutorul calculatorului de credit maxim, completând la câmpul Rate în derulate – rata la creditul unde ești girant.

În cazul în care intenționezi să soliciți un credit în următorii ani, cel mai bine, este să eviți să devii girant la un alt credit. 

Credite nevoi personale

Comparator
Credite nevoi personale
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.