conturi de economii

Conturile de economii pentru copii: Cum facem alegerea corectă?

Conturile de economii pentru copii sunt un mijloc foarte bun pentru a învăța copii despre finanțele personale. Nu folosiți aceste produse pentru a economisi sume importante pe termen lung.
Conturile de economii pentru copii: Cum facem alegerea corectă?
Data publicării27 mai 2024 | Autor:Marius Șerban

Obiceiurile financiare sănătoase se învață de mic, iar conturile de economii pentru copii reprezintă o metoda foarte bună pentru a-ți educa financiar copilul. Vârsta recomandată de la care copilul poate începe să folosească aceste produse este de 9 ani.

Ce sunt conturile de economii pentru copii?

Conturile de economii pentru copii funcționează ca orice alt cont de economii, principala diferență fiind faptul că beneficază deseori de o dobânda puțin mai atractivă decât conturile standard. 

Pentru a deschide un cont de acest tip, trebuie să te mergi într-o unitate bancară, unde va trebui să prezinți certificatul de naștere sau buletinul copilului (după caz). Contul poate permite accesul la bani atât pentru părinte, cât și pentru copil după ce împlinește 14 ani.

Rolul lor este să învețe copii cu procesul de economisire și să deprindă obiceiuri financiare sănătoase.

Aceste produse nu sunt recomandate pentru a economisi pe termen lung, cum ar fi acumularea unei sume pentru finanțarea studiilor sau alt obiectiv important, care va avea loc după majorat. Motivul este simplu: conturile de economii, chiar și cele pentru copii, oferă în general dobânzi scăzute și există alte soluții mai profitabile pentru acumularea de fonduri pe termen lung (depozite bancare, titluri de stat, programul Junior Centenar, fonduri mutuale sau investiții la bursă).

Cum aleg un cont de economii pentru copii?

Atunci când deschizi un cont de economii pentru copii, ar trebui să ai în vedere următoarele aspecte:

  • Deschide un cont la o bancă cu prezență fizică în proximitate: rolul acestor produse este unul educațional, astfel că experiența va fi mai memorabilă dacă va avea ocazia să depună fizic banii într-o unitate bancară decât varianta unui transfer online
  • Alege un cont cu comisioane zero de administrare: cum dobânzile sunt reduse, iar soldul contului nu va fi unul prea consistent, un comision de administrare de câțiva lei pe lună poate consuma integral dobânda acumulată. Poți analiza ofertele băncilor cu ajutorul comparatorului pentru conturi de economii, pentru a găsi ofertele cele mai profitabile.
  • Verifică ce se întâmplă la împlinirea vârstei de 18 ani. Majoritatea băncilor transferă automat fondurile într-un cont curent.

Conturi de economii

Comparator
Conturi de economii
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun cont de economii
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Calculează suma acumulată cu un depozit la termen
Calculează suma acumulată prin contul de economii pentru copii, cu primă de stat
Suma acumulată prin depuneri lunare pe o anumită perioadă
Planificatorul te ajută să estimezi cum poți acumula mai repede suma dorită

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.