imobiliare

Locuințe cu TVA de 5%: Care sunt condițiile?

Locuințele cu TVA de 5% aduc economii importante de costuri pentru cumpărători. Finradar îți prezintă condițiile ce trebuie îndeplinite.
Locuințe cu TVA de 5%: Care sunt condițiile?
Data publicării:2 mai 2023 | Autor:Finradar

Locuințele cumpărate de la dezvoltatori sunt purtătoare de TVA, cota standard fiind de 20% în prezent. Anumite locuințe pot fi însă vândute cu o cotă redusă de TVA de numai 5%, ceea ce reprezintă un avantaj semnificativ pentru cumpărători.

Cota redusă de TVA se aplică dacă următoarele condiții sunt îndeplinite:
•    Locuința are o suprafață utilă de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodărești
•    Valoarea de vânzare (inclusiv terenul pe care este construită locuința) nu depășește prețul de 600.000 lei (fără TVA)
•    Locuința este achiziționată de persoane fizice
•    Imobilul este locuibil în momentul vânzării.

Cota redusă de TVA se aplică o singură dată

De asemenea, este important de știut că o persoană poate beneficia o singură dată de cota redusă de TVA. 

Dacă ai achiziționat în trecut o altă locuință cu TVA de 5%, la urmatoarea achiziție vei achita cota standard de TVA. Același lucru se întâmplă și dacă unul dintre soți a beneficiat anterior de cota redusă, chiar dacă celalalt soț nu a folosit această facilitate fiscală.

Cât bani economisești?

Având în vedere că achiziția unei locuințe este deseori cea mai importantă decizie financiară pe care o persoană o face în viață, cota redusă de TVA aduce economii considerabile de costuri.

Dacă luăm în calcul pragul maxim de 600.000 lei, pretul final al unei locuințe cu TVA de 5% ar fi de 630.000 lei. Comparativ cu cota standard de 20%, această facilitate fiscală îți poate aduce o economie de costuri de până la 90.000 lei.

Cota redusă de TVA, împreună cu programul Noua Casă, reprezintă principalele facilitați prin care statul susține achiziția de locuințe de către persoanele fizice. Poți compara ofertele de credite cu garanții de stat, în sectiunea de comparații credite Noua Casă.

Credite imobiliare

Comparator
Credite imobiliare
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Economisești timp și bani

Calculatoare

Convertește o sumă dintr-o valută în alta
Calculează impozitul pe venit datorat la vânzarea unui imobil