bursa pentru începători

Investiții: Cum evaluăm o acțiune?

Cea mai importantă abilitate a unui investitor este să știe cum să evalueze o acțiune, astfel încât să poată lua decizii informate de investiție.
Investiții: Cum evaluăm o acțiune?
Data publicării11 iunie 2024 | Autor:Marius Șerban

Pentru a investi cu succes la bursă, este important să înțelegi care este valoarea reală a unei companii. Comparând această valoare estimată cu prețul curent al acțiunii poți identifica dacă o acțiune este subevaluată sau supraevaluată.

Investitorii profesioniști folosesc simultan diverse metode de evaluare și nu se bazează pe un singur indicator. Îți prezentăm mai jos, care sunt metodele utilizate cel mai frecvent.

Raportul preț/profit pe acțiune (PER)

Indicatorul PER (Price to Earning Ratio) măsoară valoarea curentă a unei acțiuni raportată la profitul pe acțiune. Acest indicator arată în câți ani un investitor își poate recupera prețul plătit pe o acțiune din profitul realizat de companie.

Un raport PER ridicat înseamnă că investitorii iau un calcul o creștere semnificativă a profiturilor în următorii ani, astfel că sunt dispuși să plătească un preț mai ridicat pentru o acțiune. Un PER înalt poate indica și o acțiune supraevaluată.

În schimb, dacă indicele PER este scăzut, acest lucru poate să denote o acțiune subevaluată. Dar la fel de bine, poate  semnala o companie cu potențial de creștere redus, motiv pentru care investitorii nu sunt dispuși să plătească un preț prea mare pentru o acțiune.

Indicele PER este util, în special, în comparația companiilor care activează în același sector economic.

Rentabilitatea financiară a capitalului (ROE)

Rentabilitatea financiară a capitalului (ROE – Return on equity) este, de asemenea, un indicator des utilizat, deoarece exprimă randamentul cu care o companie investește capitalul acționarilor. Acest indicator este calculat raportând profitul companiei la valoarea capitalurilor proprii.

Un indicator ROE ridicat semnalează o companie bine administrată, care folosește eficient capitalurile atrase de la investitori. În schimb, o valoarea scăzută a rentabilității financiare semnalează o companie ineficientă.

ROE este utilizat pentru a compara companii care activează în același sector, companiile mai profitabile fiind evaluate la o valoare mai mare la bursă.

Gradul de îndatorare (DER)

Gradul de îndatorare (DER – Debt to equity ratio) este un indicator de risc și semnalează dependența unei companii de fondurile împrumutate. Acest indicator se calculează ca raport între datorii și capitaluri proprii.

Un indicator supraunitar arată o dependență ridicată a unei companii de împrumuturi, ceea ce expune compania la riscuri financiare (cum ar fi riscul de creștere a dobânzilor sau riscul de neplată).

În schimb, o valoarea subunitară pentru acest indicator semnalează o companie cu o structură de finanțare echilibrată, cu mai puține vulnerabilități financiare.

Capcanele indicatorilor

Interpretarea indicatorilor financiare trebuie realizată cu atenție deoarece este foarte ușor să cazi în capcană. De exemplu, o companie cu un indice PER scăzut poate semnala o acțiune care nu are potențial de creștere și nu una în care să investești.

De aceea, dincolo de analiza financiară a activității, investitorii ar trebui să țină cont de factori calitativi, care nu pot fi cuantificați la fel de ușor, cum ar fi:

  • Perspectivele de dezvoltare ale companiei, ale sectorului de activitate și ale economiei în general
  • Competiția din piața pe care activează compania
  • Calitatea produselor oferite și gradul de satisfacție al consumatorilor.

Poți obține informații despre contextul economic în care activează o companie și planurile de dezvoltare, citind rapoartele de activitate publicate de societățile listate la bursă.

Depozite la termen

Comparator
Depozite bancare
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun depozit
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.