Fonduri mutuale

Depozit sau fond de investiții: Ce alegem?

Între un depozit bancar și un fond de investiții sunt diferențe semnificative, din punct de vedere al riscurilor asumate și al câștigurilor. Finradar îți arată cum să iei cea mai bună decizie.
Depozit sau fond de investiții: Ce alegem?
Data publicării31 ianuarie 2024 | Autor:Marius Șerban

În cazul în care cauți o alternativă la depozitele bancare, fondurile de investiții apar deseori pe lista de posibile opțiuni. Înainte de a face o alegere, este util să înțelegi principalele diferențe între cele două produse.

Riscurile investiționale

Depozitul bancar este un produs de economisire, care beneficiază de o schemă de garantare. Practic, deponentul nu își asumă niciun risc, cel puțin pentru sumele depuse în limita plafonului de garantare a depozitelor.

Pe de altă parte, în cazul fondurilor de investiții, nu mai ai nicio garanție pentru suma depusă. Practic, aceasta este diferența de bază între economisire și investiție.

Riscurile investiționale pot fi însă controlate, în cazul fondurilor de investiții. Daca alegi să plasezi banii într-un fond monetar sau într-un fond de obligațiuni, nu îți vei asuma riscuri foarte mari. 

Dar există șansa să poți pierde bani, chiar și în astfel de cazuri. De exemplu, dacă emitentul unor obligațiuni nu poate plăti cuponul datorat, atunci aceste investiții vor înregistra pierderi, care vor fi suportate de investitori.

Prin urmare, chiar și în cazul unor investiții aparent sigure, se pot înregistra pierderi în cazul fondurilor de investiții.

Câștigurile obținute

În cazul depozitelor, câștigul este garantat: atunci când constitui un depozit, ești informat cu privire la dobânda pe care urmează să o încasezi la scadență. Nu există nicio surpriză!

În cazul fondurilor de investiții, câștigul este incert. Poți obține randamente foarte mari sau poți suporta pierderi.

În acest caz, funcționează corelația dintre randament și risc. Cu cât riscul este mai mare, cu atât crește și potențialul de câștig sau de pierdere! În funcție de toleranța la risc, îți poți alege un fond de investiții corespunzător.

Durata investiției

Depozitele sunt constituite, în general, pe perioade scurte de timp, de câteva luni. Foarte rar, deponenții aleg depozite pe mai mulți ani, deoarece preferă sa aibă acces ușor la economii.

În schimb, investițiile în fonduri mutuale necesită o perioadă mult mai lungă de așteptare. Sub nicio formă nu ar trebui să investești la un fond – chiar și unul monetar – pentru perioade mai scurte de 1 an.

La fondurile cu risc moderat, perioada minimă ar trebui să fie de 3 ani, iar la fondurile mai riscante (de acțiuni) – peste 5 ani.

În cazul în care alegi o perioadă prea scurtă, ești expus riscului de a pierde banii. Chiar și administratorii descurajează astfel de practici prin comisioanele de răscumpărare impuse pentru perioade prea mici de deținere a unităților de fond.

De ce este timpul important? Fondurile fac investiții riscante, iar pe termen scurt, plasamentele pot înregistra fluctuații ample, ca urmare a diverșilor factori conjuncturali. 

Nu ai vrea să vinzi acțiuni într-un moment în care bursa trece printr-o faza negativă. Ar fi mai avantajos să aștepți ca piața să-și revină, pentru a obține un preț de vânzare mai bun.

Având un orizont mai lung de investiție, administratorul își poate alege momentele optime când să tranzacționeze activele din portofoliu, astfel încât să obțină un profit cât mai mare. 

În concluzie, dacă nu ai nevoie de sumele respective pentru o perioadă de câțiva ani, fondul de investiții poate fi o alegere potrivită. În caz contrar, este recomandat un depozit bancar.

Depozite la termen

Comparator
Depozite bancare
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun depozit
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.