pensii private

Care sunt comisioanele fondurilor de pensii private?

Comisioanele fondurilor de pensii pot părea dificil de înțeles. Finradar îți explică cele mai importante comisioane pe care trebuie să le verifici.
Care sunt comisioanele fondurilor de pensii private?
Data publicării7 iulie 2023 | Autor:Finradar

Comisioanele fondurilor de pensii joacă un rol important în decizia privind alegerea fondului de pensie. Ele influențează suma acumulată pentru pensia privată într-o măsură însemnată. Din acest motiv, este recomandat să alegem un fond cu comisioane cât mai mici.

Fondurile de pensii private obligatorii au aceleași comisioane

În cazul fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), nu există diferențe notabile la capitolul comisioane. Comisioanele sunt în cea mai mare parte egalizate între fonduri.

Situația se explică prin faptul că legislația este foarte strictă în această privință, astfel că administratorii și-au aliniat costurile la nivelul maxim permis de lege. 

Cel mai important comision al fondurilor – comisionul de adminstrare al activelor – este reglementat în avantajul consumatorului.

Valoarea comisionului este corelată cu nivelul de performanță realizat de fond:
-    0,02% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este sub rata inflației
-    0,03% pe lună dacă rata de rentabilitate este cu până la 1 punct procentual peste rata inflației
-    0,04% pe lună dacă rata de rentabilitate este cu până la 2 puncte procentuale peste rata inflației
-    0,05% pe lună dacă rata de rentabilitate este cu până la 3 puncte procentuale peste rata inflației
-    0,06% pe lună dacă rata de rentabilitate este cu până la 4 puncte procentuale peste rata inflației
-    0,07% pe lună dacă rata de rentabilitate este cu peste 4 puncte procentuale peste rata inflației

Rentabilitatea utilizată ca reper este randamentul fondului pe ultimii 2 ani.

Fondurile de pensii facultative au comisioane mari

Pe de altă parte, fondurile de pensii facultative (Pilonul III) cad în cealaltă extremă și percep în cele mai multe cazuri, costuri foarte mari de la participanți.

Comisionul de administrare reținut din activul personal este costul care cântărește cel mai mult. Nivelul acestui comision este plafonat la 0,2% pe lună. Este aproape triplu decât comisionul maxim admis pe Pilonul II, în condiții de performanță excepțională.

În plus, acest comision se poate percepe pe Pilonul III în orice condiții de performanță, atât în cazul obținerii unor randamente pozitive cât și în cazul în care fondul înregistrează pierderi.

Valoarea procentuală a comisionului – de 0,2% pe lună – poată să para mică la prima vedere. Dar, dacă ne raportăm la an întreg, acest comision se traduce printr-o valoare de 2,4% pe an din activul personal.

Mai mult, trebuie avut în vedere că baza de calcul o reprezintă activul personal (averea acumulată de participant la fond). Pe masură ce suma acumulată la fond crește, baza de calcul devine tot mai mare, iar comisionul crește pe măsură. În cazul în care performanțele fondului sunt modeste, acest comision riscă să erodeze puternic sumă acumulată pentru pensie.

Finradar te ajută să înțelegi mai ușor impactul acestui comision cu ajutorul un indicator sintetic, denumit rata costurilor. Acest indicator îți arată cu cât se reduce suma acumulată la fond din cauza acestui comision. În acest sens, comparam două scenarii: unul în care fondul percepe comisioane și altul când nu există comisioane. Diferența la nivelul sumei acumulate de participant o reprezintă rata costurilor. Acest indicator este calculat pentru fondurile de pensii facultative, în comparatorul pentru Pensii private.

Comisioanele din contribuții au fost eliminate

La sfarșitul lui 2022, comisioanele reținute din contribuțiile participanților au eliminate prin lege. Drept urmare, contribuțiile ajung acum integral în conturile participanților, ceea ce permite acumularea unei sume mai mari pentru pensie.

Anterior, fondurile de pensii putea percepe un comision de 0,5% din contribuție pe Pilonul II și de până la 5% din contribuție pe Pilonul III. Eliminarea acestor comisioane a reprezentat beneficiu major pentru consumatorii, în special, pentru cei care contribuie la un fond de pensie facultativă.

Poți compara comisioanele fondurilor, alături de multe alte detalii, în secțiunea de Pensii private.

Comparator
Pensii private
  • Compari toate fondurile de pensii
  • Analizezi randamentele pe diverse perioade
  • Alegi fondul cel mai performant

Calculatoare

Estimează pensia privată de care vei beneficia prin aderarea la un fond de pensii private obligatorii (Pilonul II)
Estimează pensia facultativă pe care o poți obține în functie de contribuțiile plătite la fond
Calculează cu cât trebuie să contribui la un fond de pensii facultative ca să obții pensia dorită
Calculează venitul net obținut din pensia privată și află cum poți plăti cele mai mici impozite

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.