pensii private

Ce înseamnă activ personal net?

Activul personal net reprezintă suma acumulată la fondul de pensie privată de un participant. El depinde de contribuțiile plătite și de randamentul fondului.
Ce înseamnă activ personal net?
Data publicării1 iulie 2023 | Autor:Finradar

Activul personal net reprezintă averea acumulată de un participant la un fond de pensie. Această va putea fi utilizată doar în momentul ieșirii la pensie. Până atunci, fondurile rămân blocate la fond.

Obiectivul fiecărui participant este să acumuleze un activ personal cât mai mare, pentru a beneficia apoi de o pensie mai bună.

Cum se calculează activul personal?

Formula de calcul a activului personal este următoarea:

Activ personal net = Numărul de unități deținute x Valoarea la zi a unității de fond (VUAN)

Numărul de unități deținute la fond crește cu fiecare contribuție, așa am explicat în ghidul privind funcționarea fondurilor de pensii. Prin urmare, cu cât virezi mai mulți bani la fond, cu atât vei acumula mai multe unități de fond.

Pe de altă parte, valoarea unității de fond depinde de randamentul cu care banii sunt investiți de către administratorul fondului. Profiturile obținute din investiții duc la creșterea unității de fond. Din acest motiv, este important sa alegem un fond de pensii cât mai performant. Mai multe detalii, găsești în ghidul privind alegerea fondului de pensie.

Poți verifica zilnic pe Finradar, valoarea unității de fond și evoluția acesteia pentru oricare dintre fondurile de pensii private (facultative și obligatorii).

În fiecare an, administratorii transmit către participanți o scrisoare de informare unde prezintă activul personal acumulat la final de an. Suplimentar, poți monitoriza permanent evoluția activului personal dacă îți deschizi un cont de utilizator pe platforma online a administratorului fondului. Aceste conturi sunt gratuite și îți prezintă informații detaliate despre fondurile acumulate și contribuțiile plătite.

Cum se transformă activul personal în cash?

Este important de știut că activul personal nu este o sumă de bani deținută într-un cont la fondul de pensie. El reprezintă doar valoarea la zi a investițiilor efectuate de administratorul fondului în contul tău.

Fondul de pensie are un portofoliu format din diverse investiții: plasamente în acțiuni, fonduri mutuale, în obligațiuni, în titluri de stat și depozite bancare.

Plasamentele fondului sunt evaluate zilnic, la valoarea de piață, folosind diverse modele de evaluare.

În cazul în care activele sunt tranzacționate pe o bursă, atunci valoarea activului este evaluată, utilizând cel mai recent preț de tranzacționare. Dacă activul nu este tranzacționat la bursă, el va fi evaluat luându-se în calcul diverse ipoteze.

Toate aceste valori estimate se însumează și se obține valoarea activului total a fondului de pensie. Apoi se scad obligațiie curente ale fondului și ceea ce rămâne este averea netă a tututor participanților la fond, denumită activul total net al fondului.

Pentru a calcula valoarea unității de fond (VUAN), se împarte activul net al fondul la numărul total de unități emise de fond.

Valoarea unității de fond (VUAN) = Activul net total al fondului / Numărul total de unități emise de fond

Ulterior, cu ajutorul VUAN, se obține activul personal net al fiecărui participant.

Activul personal se transformă în cash abia în momentul ieșirii la pensie. Unitățile de fond sunt răscumparate la valoarea unității din ziua plății. Abia atunci câștigurile potențiale devin câștiguri reale.

Comparator
Pensii private
  • Compari toate fondurile de pensii
  • Analizezi randamentele pe diverse perioade
  • Alegi fondul cel mai performant

Calculatoare

Estimează pensia privată de care vei beneficia prin aderarea la un fond de pensii private obligatorii (Pilonul II)
Estimează pensia facultativă pe care o poți obține în functie de contribuțiile plătite la fond
Calculează cu cât trebuie să contribui la un fond de pensii facultative ca să obții pensia dorită
Calculează venitul net obținut din pensia privată și află cum poți plăti cele mai mici impozite

Ești mulțumit de serviciile financiare?

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar. Ajută-i și pe alții să ia o decizie, atunci când vor să cumpere un produs similar!

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.