depozite

Depozite: Ce este prelungirea automată?

Opțiunea de prelungire automată permite reînnoirea automată a depozitului la termen. Finradar îți prezintă care sunt avantajele și riscurile acestei facilități.
Depozite: Ce este prelungirea automată?
Data publicării28 aprilie 2023 | Autor:Finradar

În general, băncile oferă pentru aproape orice tip de depozit opțiunea de prelungire automată. Acest lucru permite ca, la scadență, depozitul să fie prelungit automat pe o nouă perioadă similară.

De exemplu, un depozit pe 6 luni cu prelungire automată va fi reînnoit la scadență pe o nouă perioadă de 6 luni.

Care sunt avantajele?

Principalul avantaj este comoditatea. Nu mai trebuie să urmărești data la care depozitul este scadent, cu scopul a-l rostogoli pe o perioadă similară. Banca va face acest lucru automat pentru tine, în mod gratuit.

Evident, banca are și ea de câștigat de urma acestei proceduri, deoarece își asigură resurse financiare cu un caracter mai stabil. 

Care sunt riscurile?

Principalul risc este ca depozitul să fie prelungit în condiții de dobândă mai puțin atractive.

Prelungirea automată nu se va face la același nivel de dobândă, ci banca va reînnoi depozitul, aplicând ratele de dobândă practicate la data reînnoirii. Astfel, reînnoirea automată a depozitului ar putea duce la câștiguri mai mici în timp.

De exemplu, dacă strategia de marketing a băncii se schimbă și produsele de economisire nu mai reprezintă o prioritate, atunci dobânzile oferite la depozite pot să scadă sub nivelul competiției. 

De asemenea, sunt situații când băncile își modifica oferta și renunța la anumite produse de economisire. Produsele retrase vor continua să existe în portofoliul băncii, dar vor avea dobânzi mai mici decât cele din oferta curentă, deoarece banca nu mai este interesată să atragă cumpărători noi.

Cum procedăm la reînnoire?

Nu ar trebui să ne ferim de prelungirea automată, mai ales atunci când vrem să acumulăm o anumită sumă de bani. Această opțiune, împreună cu facilitatea de capitalizare automată, ne sunt de real ajutor în procesul de economisire.

Trebuie doar sa monitorizăm condițiile în care depozitele sunt prelungite automat și să stopăm reînnoirea în momentul în care observăm că economiile sunt remunerate la dobânzi mai puțin avantajoase.

Finradar te ajută să compari rapid ofertele de depozite ale băncilor, prin comparatorul de Depozite Bancare, astfel că poți verifica în orice moment dacă depozitul tău a fost prelungit în condiții atractive.

Poți simula efectele opțiunii de prelungire automată cu ajutorul Calculatorului de Depozit.

Depozite la termen

Comparator
Depozite bancare
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun depozit
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Calculează suma acumulată cu un depozit la termen
Calculează suma acumulată prin contul de economii pentru copii, cu primă de stat
Suma acumulată prin depuneri lunare pe o anumită perioadă
Planificatorul te ajută să estimezi cum poți acumula mai repede suma dorită

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.