asigurare rca

Decontarea directă: Care sunt avantajele?

Decontarea directă este un serviciu opțional care se poate atașa la o asigurare RCA. Finradar îți prezintă care sunt avantajele acestui serviciu.
Decontarea directă: Care sunt avantajele?
Data publicării13 aprilie 2023 | Autor:Finradar

Serviciul de decontare directă îți permite să îți repari mașina pe propriul RCA în cazul în care un alt șofer ți-a provocat daune. Întreaga procedură de despăgubire va fi gestionată de propriul asigurător RCA. Apoi, asigurătorul tău își va recupera costurile surportate cu reparația mașinii de la societatea de asigurare a șoferului vinovat.

Fără serviciul de decontare directă, trebuie să urmezi procedura standard de reparație pe RCA, urmând pașii stabiliti de asigurătorul RCA al șoferul vinovat de producerea accidentului.

Pentru proprietari, tot ce contează la achiziția unei polițe RCA este prima de asigurare. Ei au nevoie de această asigurare pentru a circula cu mașina și nu beneficiază direct dacă aleg un asigurător cu reputație bună sau unul renumit pentru modul defectuos în care soluționează dosarele de daună. 

Pe fondul unei supravegheri slabe a pieței asigurărilor, segmentul RCA a ajuns să fie dominat de societăți care emit polițe RCA ieftine și apoi nu plătesc despăgubiri în mod corect (prin proceduri greoaie și/sau prin diminuarea valorii despăgubirilor). 

Care sunt avantajele?

Dacă piața asigurărilor RCA ar functiona corect, nu am avea nevoie de serviciul de decontare directă. Practic, nu se acoperă niciun risc suplimentar, este doar un serviciu de instrumentare a dosarului de daună.

În actuala conjunctură, când multe polițe RCA sunt emise de societăți cu practici de despăgubire deficitare, serviciului de decontarea directă îți permite să îți poți alege un asigurător de încredere la care să apelezi atunci cand vrei să obții o despăgubire pe RCA.

Mai mult, unele societăți devin falimentare, dar polițele emise de ele sunt înca valabile. În caz de daună, ești obligat să apelezi la Fondul de Garantare a Asiguraților, unde perioada de așteptare pentru soluționarea dosarului de daună este, de asemenea, lungă. Cu serviciul de decontarea directă, te poți proteja de astfel de situații neplăcute.

Un alt avantaj al decontării directe este că procedura de despăgubire va fi mai puțin strictă. Asigurătorul tau RCA va accepta mai ușor reparația componentelor afectate, deoarece nu el va suporta costurile, ci le va transfera mai departe, asigurătorului RCA al șoferului vinoovat.

Evident, acest serviciu are un cost suplimentar. În momentul în care primești o ofertă de asigurare RCA, vei primit automat doua tarife: un tarif standard și un tarif suplimentar, care include și costul serviciului cu decontarea directă.

Comparator
Credite nevoi personale
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Calculează tariful maxim la reînnoirea asigurării RCA
Simulator pentru sistemul bonus-malus și informații despre modul de funcționare

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.