refinanțare

Care este perioada maximă de refinanțare?

În funcție de tipul creditul, perioada maximă de refinanțare poate ajunge la 35 ani la creditele imobiliare și 10 ani la creditele de consum.
Care este perioada maximă de refinanțare?
Data publicării3 octombrie 2023 | Autor:Finradar

La refinanțarea creditului, clientul are posibilitatea să aleagă o perioadă de rambursare diferită pentru noul credit față de perioada rămasă la creditul curent.

De exemplu, dacă ai un credit unde ți-au mai rămas rate de plată pentru 10 ani, poți refinanța acest împrumut pe o perioadă mai scurtă sau mai lungă.

Care este termenul maxim?

Perioada maximă de refinanțare depinde de tipul creditului și data acordării.

Creditele imobiliare se pot refinanța pe perioada maximă disponibilă în oferta băncilor, care poate ajunge până la 35 de ani. 
Singura restricție este vârsta maximă acceptată de bancă la sfărsitul perioadei de rambursare, care este de regulă 65 de ani. Astfel, dacă ai 40 ani, poți refinanța creditul imobiliar pe maxim 25 ani.

La creditele de nevoi personale, perioada de refinanțare este de maxim 5 ani, pentru creditele acordate începând cu data de 8 iulie 2020. Această restricție este impusă prin regulamentul BNR privind creditele acordate persoanelor fizice.

În schimb, creditele acordate înainte de 8 iulie 2020 sunt exceptate de la această restricție. Prin urmare, dacă ai obținut un credit de consum anterior acestei date, poți refinanța împrumutul pe perioada maximă disponibilă în ofertele băncilor, care poate ajunge până la 10 ani.

Dezavantajul unei perioadei mai lungi de refinanțare

Refinanțarea unui credit pe o perioadă mai lungă reduce efortul financiar și face ca rata să fie mai mică. Astfel, poți rambursa creditul mai ușor.

Dezavantajul este că vei suporta costuri mai mari cu dobânda. De exemplu, la un credit de 50.000 lei pe 5 ani cu o rata a dobânzii de 10%, costul total cu dobânda este de aproximativ 13.700 lei. Dacă perioada de rambursare urcă la 10 ani, costul se dublează și ajunge la peste 29.000 lei. 

Prin urmare, dacă îți permiți să achiți o rată mai mare, este recomandat sa alegi o perioadă mai scurtă, pentru a economisi bani. Poți folosi calculatorul de refinanțare, pentru a simula cum se schimbă rata lunară în funcție de perioada de refinanțare. Alege apoi termenul de rambursare cu care te simți confortabil.

Pentru a găsi cea mai bună ofertă de refinanțare, poți folosi comparatorul nostru pentru credite de refinanțare.

Credite de refinanțare

Comparator
Credite de refinanțare
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.