credite imobiliare

Ce este un credit ipotecar verde?

Prin creditele ipotecare verzi, băncile finanțează achiziția și construcția de locuințe cu certificat energetic clasa A. Aceste credite au avantajul unor dobânzi reduse.
Ce este un credit ipotecar verde?
Data publicării29 decembrie 2023 | Autor:Marius Șerban

Creditele ipotecare verzi sunt destinate pentru achiziția de locuințe eficiente din puncte de vedere energetic.

Ce este o locuință verde?

Majoritatea băncilor consideră că o locuință este verde dacă are certificat energetic clasa A. Uneori, se impune și o condiție cu privire la vechimea construcției. De exemplu, BCR acceptă imobile construite după anul 2000, în timp ce la ING Bank, anul construcției nu trebuie să fie cel puțin 2021.Condițiile diferă de la o bancă la altă, dar le poți verifica ușor cu comparatorul Finradar pentru credite imobiliare (în zona de detalii a ofertei).

O altă variantă prin care locuința este recunoscută ca verde este prin deținerea unui certificat de locuință verde emis de Consiliul Român pentru Clădiri Verzi (Romanian Green Building Council – RGBC). 

Certificatul RGBC se obține de regulă de către dezvoltarii imobiliari, care construiesc complexe rezidențiale. Certificarea este verificată de către bancă prin consultarea proiectelor certificate pe website-ul RGBC. Deci, solicitantul creditului nu trebuie să prezinte nicio documentație în plus la bancă.

Ce avantaje are creditul imobiliar verde?

Principalul avantaj al creditelor pentru locuințe verzi este că au dobânzi mai mici decât creditele imobilare clasice. Marja de dobândă se poate reduce cu până la 0,5 puncte procentuale, în funcție de bancă. Având în vedere perioada lungă pe care se acordă un credit ipotecar, o astfel de reducere de dobândă poate să aducă economii considerabile în timp.

De exemplu, la un credit de 250.000 lei pe 30 lei, clientul economisește aproape 30.000 lei, daca rata dobânzii se reduce de la 6% la 5,5%.

Un alt avantaj al creditelor imobiliare verzi este vei avea costuri de întreținere mai mici pentru locuința achiziționată. Având în vedere că este o locuință eficientă din punct de vedere energetic, vei suporta costuri mai scăzute cu facturile la energie electrică și gaze naturale.

Pe de altă parte, o locuință verde tinde să aibă prețuri mai mari de achiziție. Creditul ipotecar verde te ajută să recuperezi o parte din prețul suplimentar plătit.

Poți compara atât creditele ipotecare verzi cât și creditele standard în comparatorul pentru credite imobiliare, unde poți verifica exact costul total al creditului pentru suma și perioada de rambursare aleasă. În cazul creditelor verzi, poți consulta și condițiile impuse de bancă pentru ca locuința să fie considerată verde.

Credite imobiliare

Comparator
Credite imobiliare
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos

Vocea ta poate fi auzită

Spune-ți părerea despre serviciile financiare utilizate pentru a ne ajuta să facem alegeri mai bune.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.