conturi de economii

Cum funcționează serviciul Round Up?

Serviciul Round Up direcționează automat în contul de economii o sumă modică la fiecare cumpăratură cu cardul, astfel că economisești fără efort.
Cum funcționează serviciul Round Up?
Data publicării30 aprilie 2024 | Autor:Marius Șerban

Economii la fiecare cumpărătură cu cardul

Cea mai bună strategie de economisire este ca să virezi lunar o sumă în contul de economii, imediat ce ai încasat salariul. 

Dacă nu poți urma un astfel de plan din diverse motive, serviciul Round Up te poate ajuta să economisești cu eforturi mai mici. Acesta poate economisi automat o sumă la fiecare cumpărătură cu cardul, prin rotunjirea tranzacției. 

Practic, banca te ajută să economisești mărunțișul pe care l-ai fi primit ca rest la o tranzacție cash. În plus, tu alegi pragul de rotunjire, iar această funcționalitate este gratuită.

Serviciul este disponibil pentru cumpărăturile cu cardurile de debit, cum ar fi cardul pe care încasezi salariul.

Pentru a înțelege mai bine, să luăm un exemplu. Dacă alegi ca tranzacțiile să fie rotunjite la 5 lei, atunci banca va vira în contul de economii diferența până la următorul multiplu de 5 lei.

La o cumpărătură în valoare de 51 lei, soldul contului se va reduce cu 55 lei, deoarece serviciul Round Up va vira suplimentar 4 lei în contul de economii.

Tu alegi pragul de rotunjire

În funcție de bancă, poți alege diverse valori de rotunjire, de la 1 leu până la 50 lei. În anumite cazuri, pragul de rotunjire se poate stabili ca procent din valoarea cumpărăturii (de la 1% la 20%).

Așa cum se observă, mărunțișul se poate transforma în sume importante, dacă alegi un prag mai mare de rotunjire.

Dacă vrei să economisești în acest mod, poți începe cu o valoare mai mică de rotunjire, iar ulterior, o poți majora, pentru a obține rezultate mai bune. Cu cât pragul de rotunjire este mai înalt, cu atât cresc sumele pe care le economisești.

Rotunjirea se aplică doar la cumpărăturile cu cardul (online, la comercianți). Nu funcționează pentru retragerile de numerar de la bancomat.

Acest tip de serviciu este recomandat, în special, pentru persoanele care nu reușesc să pună bani deoparte. Prin rotunjirea cheltuielilor, ei pot începe să se obișnuiască cu economisirea unor sume mici, pe care treptat să le majoreze.

Finradar te ajută să verifici ofertele băncilor în comparatorul pentru conturi de economii, unde poți analiza produsele atât în funcție de randamente cât și după facilitățile oferite, inclusiv opțiunea de Round Up.

Conturi de economii

Comparator
Conturi de economii
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun cont de economii
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Calculează suma acumulată cu un depozit la termen
Calculează suma acumulată prin contul de economii pentru copii, cu primă de stat
Suma acumulată prin depuneri lunare pe o anumită perioadă
Planificatorul te ajută să estimezi cum poți acumula mai repede suma dorită

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.