conturi de economii

Depozit la termen sau cont de economii?

Depozitul oferă câștiguri mai mari, dar contul de economii îți permite să ai acces oricând la bani. Alegerea se face după modul în care dorești să folosești banii.
Depozit la termen sau cont de economii?
Data publicării24 mai 2023 | Autor:Finradar

Depozitul la termen și contul de economii sunt principalele produse de economisire disponibile la banca. În ambele cazuri, economiile sunt garantate de Fondul de Garantare al Depozitelor în Sistemul Bancar, astfel că riscurile sunt minime.

Alegerea produsului potrivit trebuie să țină cont de modul în care intenționăm să ne folosim de banii respectivi.

Ce avantaje are un depozit la termen?

Depozitele bancare oferă câștiguri mai mari decât conturile de economii, dar nu poți avea acces la bani decât la scadență. Retragerea anticipată a banilor duce în general la pierderea dobânzii acumulate.

Prin urmare, dacă nu vei avea nevoie de banii respectivi o perioadă de timp poți face un depozit la termen, pentru a obține câștiguri mai bune. Durata depozitului trebuie corelată cu perioada după care intenționezi să folosești banii. De exemplu, daca peste 3 luni anticipezi o cheltuiala importantă, vei alege un depozit pe 3 luni.

Dacă nu știi exact momentul în care vei avea nevoie de bani, poți merge și pe varianta unui depozit pe o luna, cu prelungire automată.

Ce avantaje are contul de economii?

Contul de economii are tocmai avantajul că poți retrage banii oricând, fără să pierzi dobânda acumulată. Primești în schimb o dobândă ceva mai mică. În general, conturile de economii sunt recomandate pentru a crea un fond de urgență, la care să poți apela oricând ai nevoie.

De asemenea, conturile de economii sunt ideale pentru a acumula suma de bani prin depuneri repetate de valori mici. În momentul în care soldul contului atinge un prag mai mare, poți transfera banii (sau o parte din ei) într-un depozit la termen.

Cel mai bine este să combini ambele produse, în funcție de planurile tale financiare. 

Nu uita să compari ofertele, indiferent de alegere. Finradar te ajută să găsești în ambele cazuri cele mai avantajoase oferte, prin comparatoarele pentru conturi de economii și depozite la termen

Conturi de economii

Comparator
Conturi de economii
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun cont de economii
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Calculează suma acumulată cu un depozit la termen
Calculează suma acumulată prin contul de economii pentru copii, cu primă de stat
Suma acumulată prin depuneri lunare pe o anumită perioadă
Planificatorul te ajută să estimezi cum poți acumula mai repede suma dorită

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.