bursa pentru începători

Cum funcționează bursa?

Bursa ajută companiile să obțină finanțări și permite investitorilor să tranzacționeze titlurile deținute, într-un cadru organizat și reglementat.
Cum funcționează bursa?
Data publicării9 februarie 2024 | Autor:Marius Șerban

Bursele îndeplinesc două roluri principale:

  • permit companiilor să se finanțeze
  • permit investitorilor să tranzacționeze titlurile deținute

Finanțarea prin bursă

Bursa oferă companiilor posibilitatea de a obține finanțare, prin intermediul ofertelor publice primare (companiile emit titluri noi, care pot fi subscrise de orice investitor).

În acest sens, există 2 modalități principale de finanțare:

  • Listarea acțiunilor la bursă, prin intermediul unui oferte publice. Un exemplu în acest sens este când o companie îți majorează capitalul social prin emisiunea de noi acțiuni. Cumpărând acțiuni, devii investitor în compania respectivă. Fondurile atrase prin intermediul emisiunii, cresc capitalurile proprii ale companiei. 
  • Emiterea de obligațiuni (titluri care garantează plata unei dobânzi pe toata durata emisiunii) permite companiilor, autorităților publice sau chiar statului să se împrumute prin intermediul bursei.

În urma unei emisiuni publice, titlurile respective vor fi apoi listate la bursă, pentru a permite tranzacționarea lor pe piața secundară. 

Tranzacționarea la bursă

Cel de-al doilea rol al bursei este să permită tranzacționarea titlurilor listate pe piața secundară, într-un cadru organizat.

Prin intermediul burselor, investitorii au acces rapid la lichiditate (au posibilitatea de a converti titlurile deținute în bani) și își pot diversifica ușor portofoliul de investiții (achiziționând acțiuni/obligațiuni emise de diverși emitenți). 

În comparație, dacă ai investi într-o companie care nu e listată la bursă, ar fi foarte dificil să îți recuperezi investiția. Ar trebui să cauți singur un cumpărător și să negociezi termenii tranzacției.

Cu ajutorul burselor, acest proces este extrem de simplu. Cumpărarea și vânzarea de acțiuni se realizeaza pe baza unor proceduri automatizate, iar singurul aspect pe care trebui să-ți concentrezi este prețul tranzacției. 

Modul de funcționare al burselor este reglementat, pentru a proteja investitorii de fraude și pentru a asigura o bună funcționare a acestor piețe.

Depozite la termen

Comparator
Depozite bancare
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun depozit
  • Obții câștiguri mai mari

Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.