pensii private obligatorii

Cum te înrolezi în Pilonul II de pensii?

Înscrierea la un fond de pensie privată obligatorie (Pilonul II) se poate face prin semnarea unui act individual de aderare sau prin repartizare aleatorie.
Cum te înrolezi în Pilonul II de pensii?
Data publicării26 septembrie 2023 | Autor:Finradar

Pilonul II de pensii are caracter obligatoriu pentru toate persoanele în vârstă de până la 35 ani, care sunt asigurate la sistemul public de pensii. Pentru persoanele de până la 45 de ani, participarea este opțională.

Prin urmare, dacă obții venituri (din salarii, activități independente, chirii, etc.) pentru care plătești contribuții pentru asigurări sociale, trebuie să aderi la un fond de pensii administrat privat (Pilonul II). 

O dată înrolat la un fond de pensii, vei continua să contribui la Pilonul II până când vei ieși la pensie.

Cum mă înscriu la un fond de pensii private obligatorii?

Înscrierea la un fond de pensie se face prin semnarea unui act individual de aderare, ocazie cu care agentul de vânzări are obligația să-ți prezinte prospectul schemei de pensii. După semnarea actului de aderare, vei primi un exemplar.

Poți adera la un singur fond de pensie obligatorie. Dacă semnezi mai multe acte de aderare, vei rămâne la fondul care a validat primul înscrierea ta la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Atenție, alegerea fondului trebuie însă realizată în cel mult 4 luni de la data obținerii primului venit pentru care datorezi contribuții de asigurări sociale. 

În cele mai multe cazuri, înscrierea devine obligatorie atunci când te angajezi pentru prima oară. Astfel, de la data angajării, ai 4 luni la dispoziție să alegi un fond de pensie.

Ce este repartizarea aleatorie?

Dacă nu faci nicio alegere timp de 4 luni de la data la care este obligat să aderi (de exemplu, de la data primei angajări), vei intra în loteria Pilonului II.

Lunar, CNPP repartizează, în mod aleatoriu, persoanele care nu au semnat acte de aderare către fondurile de pensii active pe piață. Distribuirea persoanelor se face în mod egal între fonduri.

După repartizarea din oficiu, vei primi o notificare din partea administratorului fondului unde ai fost plasat, în termen de 30 zile. Dacă nu ai primit nicio informare, poți verifica online fondul unde ai fost repartizat.

Comparator
Pensii private
  • Compari toate fondurile de pensii
  • Analizezi randamentele pe diverse perioade
  • Alegi fondul cel mai performant

Calculatoare

Estimează pensia privată de care vei beneficia prin aderarea la un fond de pensii private obligatorii (Pilonul II)
Estimează pensia facultativă pe care o poți obține în functie de contribuțiile plătite la fond
Calculează cu cât trebuie să contribui la un fond de pensii facultative ca să obții pensia dorită
Calculează venitul net obținut din pensia privată și află cum poți plăti cele mai mici impozite

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.