pensii private obligatorii

Cum verific fondul de pensie privată unde am fost repartizat?

Verificarea fondului de pensie privată obligatorie (Pilonul II) unde ai fost repartizat se poate face online, printr-o aplicație oferită de ASF.
Cum verific fondul de pensie privată unde am fost repartizat?
Data publicării1 iulie 2023 | Autor:Finradar

Orice persoană care obține pentru prima oară venituri impozabile – pentru care achită contribuții pentru asigurări sociale - trebuie să se înscrie la un fond de pensie privată obligatorie. 

Dacă în termen de 4 luni nu semnează individual un act de aderare cu un administrator de pensii private, el va fi repartizat aleatoriu. Majoritatea persoanelor ajung în această situație, deoarece nu fac nicio alegere și expiră termenul prevăzut.

Verificarea fondului de pensie Pilon II

După repartizarea aleatorie, administratorul trimite o notificare către fiecare nou participant, în termen de 30 de zile.

În cazul în care nu ai primit această notificarea din diverse motive, poți verifica online fondul la care ai fost înscris, direct pe website-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), cu ajutorul aplicației Află la ce fond de pensii ești.

Aplicația poate fi utilizată de orice persoană pentru verificarea fondului de pensie Pilon II, indiferent că a fost sau nu repartizată aleatoriu.

Trebuie să completezi numele, prenumele și codul numeric personal (CNP) in formularul cu cerere de informații și vei afla apoi pe loc denumirea administratorului la care ai fost repartizat, împreună cu datele sale de contact (adresă, telefon și un link către website-ul său). 

Accesează website-ul administratorului și vei găsi informații despre fondul administrat privat unde ești participant. 

Cum pot monitoriza pensia privată?

Fiecare administrator oferă acces online la un cont, unde participantul își poate verifica situația contribuțiilor și sumele acumulate la fondul de pensie. Conturile sunt gratuite astfel că este recomandat să-ți deschizi unul.

Urmează instrucțiunile de pe website pentru crearea contului de utilizator și vei putea monitoriza permanent pensia privată din Pilonul II.

De asemenea, verifică datele de contact cu care figurezi în baza de date a administratorului pentru a te asigura că acestea sunt corecte, astfel încât să poți primi notificări pe viitor la adresa unde locuiești. 

Comparator
Pensii private
  • Compari toate fondurile de pensii
  • Analizezi randamentele pe diverse perioade
  • Alegi fondul cel mai performant

Calculatoare

Estimează pensia privată de care vei beneficia prin aderarea la un fond de pensii private obligatorii (Pilonul II)
Estimează pensia facultativă pe care o poți obține în functie de contribuțiile plătite la fond
Calculează cu cât trebuie să contribui la un fond de pensii facultative ca să obții pensia dorită
Calculează venitul net obținut din pensia privată și află cum poți plăti cele mai mici impozite

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.