refinanțare

Când este momentul să refinanțezi creditul?

Refinanțarea este recomandată în momentul în care costul creditului pe care l-ai obținut este mult mai mare decât ofertele existente pe piață.
Când este momentul să refinanțezi creditul?
Data publicării6 august 2023 | Autor:Finradar

După cât timp poți refinanța creditul?

Nu există o perioadă minimă de la obținerea creditului, când se poate face refinanțare. Poți recurge oricând la această procedură, dacă ai găsit o ofertă mai bună.

Pe de altă parte, nu poți refinanța creditul prea des, deoarece refinanțarea presupune costuri în sine, în special, la creditele garantate cu ipotecă. Calculatorul de refinanțare te ajută să estimezi aceste costuri și îți arată după câte luni îți recupera vei costurile.

Momentul optim pentru refinanțare

Cel mai bun moment pentru refinanțare este când indicii de referință ating valori minime. În astfel de situații este recomandat să te îndrepți spre oferte cu dobândă fixă pe o perioadă cât mai lungă. În acest mod, îngheți costul creditul la un nivel foarte scăzut.

În perioadele cu dobânzi scăzute, și marjele de dobândă tind să scadă foarte mult, astfel că poți găsi cu ușurință un credit cu dobândă variabilă foarte atractiv.

Au crescut ratele. Cum ne refinanțăm?

Majoritatea clienților iau în calcul refinanțarea atunci când rata la creditul actual s-a majorat semnificativ, de regulă, ca urmare a creșterii indicelui de referință (IRCC, Robor sau Euribor, după caz). 

Astfel de evoluții apar însă în conjuncturi economice nefavorabile pentru refinanțare (când dobânzile se majorează în lanț) și este mai greu de gasit o ofertă atractivă.

Alegerea unei oferte cu dobândă fixă este o decizie mai puțin inspirată în astfel de cazuri, deoarece costul creditului va fi blocat la un nivel destul de ridicat.

Cea mai potrivită alegere ar putea fi un credit cu dobândă mixtă: fixă pe o perioadă de câțiva ani (maxim 3-5 ani),  după care variabilă. Perioada în care dobânda este fixă te va ajuta să depășești conjunctura nefavorabilă când indicii de referință sunt la cote ridicate. Ulterior, după ce șocul de dobândă se va disipa, dobânzile variabile îți vor permite să beneficiezi de tendința de scadere a dobânzilor la nivelul pieței și să plătești rate mai mici.

Finradar te ajută compari ofertele băncilor prin comparatorul pentru credite de refinanțare, unde poți filtra ofertele inclusiv în funcție de tipul de dobândă.

Credite de refinanțare

Comparator
Credite de refinanțare
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos

Ești mulțumit de serviciile financiare?

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar. Ajută-i și pe alții să ia o decizie, atunci când vor să cumpere un produs similar!

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.