carduri de credit

Card de credit: Ce este perioada de grație?

Perioada de grație este unul dintre principalele avantaje ale cardurilor de credit, deoarece îți permite să faci cumpărături pe credit fără să plătești dobândă.
Card de credit: Ce este perioada de grație?
Data publicării31 mai 2023 | Autor:Finradar

Cum funcționează perioada de grație?

Perioada de grație este o facilitate oferită de orice card de credit, fiind unul din motivele pentru cardul de credit este atractiv. Acest avantaj ascunde însă și o capcană, de pe urma căreia băncilor fac profituri frumoase. 

Îți explicăm mai jos cum să folosești cardul de credit în avantajul tău, cu ajutorul perioadei de grației.

Perioada de grație îți permite să faci cumpărături cu cardul, fără să plătești dobândă pentru sumele utilizate. Este un credit gratuit oferit de finanțator, cu condiția să rambursezi integral sumele utilizate în perioada de grației.

Cum se calculează perioada de grație?

Perioada de grație este comunicată de finanțator sub forma unui număr maxim de zile (de exemplu, până la 45 zile). Acest termen se calculează de la începutul ciclului lunar de tranzacționare.

Ciclul de tranzacționare este o perioada de 30 zile (care  de regulă, se suprapune cu luna calendaristică), la sfărșitul căreia banca trage linie și calculează căți bani ai cheltuit pe credit. În acest scop, îți va transmite un extras de cont lunar.

Să presupunem că ciclul de tranzacționare începe pe 1 a fiecărei luni și se termină la finalul lunii. Dacă perioada de grație este de maxim 45 zile, înseamnă că ultima zi de plată este pe 15 a lunii următoare (adăugăm 45 de zile la prima zi din ciclul de tranzacționare).

Prin urmare, pentru a beneficia de perioada de grație, toate cumpărăturile efectuate în cursul lunii trebuie rambursate integral până pe 15 ale lunii următoare.

Atenție: nu toate tranzacțiile beneficiază de perioadă de grație. Majoritatea băncilor oferă perioada de grație doar pentru cumpărăturile cu cardul de credit la comercianți. Retragerea de numerar de la bancomat este, în general, exclusă și vei plăti dobândă din prima zi și până la data rambursării.

Capcana perioadei de grație

Dacă nu rambursezi integral sumele utilizate, atunci banca îți va percepe dobânda pentru toate tranzacțiile. Așa cum se observă este nevoie de disciplină financiară și o bună planificare a cheltuielilor pentru beneficia de avantajele perioadei de grație.

Aceasta este de fapt capcana perioadei de grației. Majoritatea utilizatorilor care folosesc cardul de credit, dar nu reușesc să ramburseze integral sumele cheltuite și ajungă să plătească dobânzi pentru creditul utilizat.

În cazul în care nu reușești să plătești creditul integral în perioada de grație, încearcă să rambursezi în fiecare lună cât de mult poți. Sub nicio formă nu plăti doar suma minimă de plată, afișată pe extrasul de cont. Această sumă reprezintă minimul care trebuie achitat pentru a evita penalizări. Dacă te rezumi doar la această sumă, vei suporta costuri uriașe (vezi Calculatorul pentru suma minimă de plată).

Cât de mult contează perioada de grație la alegerea cardului?

Dacă ești o persoană responsabilă și îți planifici bine cheltuielile, poți alege cardul de credit cu cea mai lungă perioadă de grație. Nu te interesează nivelul dobânzilor deoarece nu vei ajunge niciodată să suporți dobândă, decât poate ocazional pe perioade scurte.

În schimb, dacă nu ești o persoană bine organizată, atunci nu miza prea mult pe avantajele perioadei de grației și alege mai bine un card de credit cu o dobândă cât mai mică. În cazul în care ajungi să plătești dobânda la sumele utilizate, vei suporta costuri mai mici. E bine de știut că dobânzile la cardurile de credit sunt, în general, ridicate și pentru anumite persoane, descoperitul de cont ar putea fi o soluție de finanțare mai avantajoasă.

Finradar te ajută să compari ofertele băncilor prin comparatorul pentru carduri de credit, astfel încât să iei cea mai bună decizie. Poți ordona ofertele atât după costuri cât și după perioada de grație și poți compara inclusiv programele de fidelizare pentru fiecare card.

Carduri de credit

Nu am găsit nicio ofertă.

Comparator
Carduri de credit
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai avantajos card de credit
  • Economisești timp și bani

Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.