credite pentru începători

Cum obțin dovada plății integrale a creditului?

După plata integrală a creditului, consumatorii obțin gratuit de la bancă un document care atestă stingerea obligațiilor. La creditele imobiliare, trebuie radiată ipoteca.
Cum obțin dovada plății integrale a creditului?
Data publicării5 iunie 2024 | Autor:Marius Șerban

Dovada rambursării creditului se eliberează gratuit

După rambursarea completă a unui credit, finanțatorul este obligat să emită un document care atestă stingerea obligațiilor față de bancă. Acest document este eliberat din oficiu de către bancă și este gratuit.

Acest drept al consumatorilor este aplicabil atât în cazul creditelor de consum, cât și în cazul creditelor cu garanție imobiliară.

La creditele imobiliare, acest document trebuie eliberat în cel mult 5 zile lucrătoare de la stingerea creditului.

Este important să păstrezi acest document pentru o perioadă de minim 3 ani, astfel încât să poți face oricând dovada că nu mai ai obligații, aferente creditului respectiv.

Cu ocazia plății creditului, banca este obligată să închidă automat contul bancar deschis în vederea rambursării creditului de către client, dacă acest cont nu este utilizat și pentru alte servicii de către consumator.

La creditele imobiliare, trebuie radiată ipotecă

În cazul în care creditul obținut a fost garantat cu un imobil sau teren – cum este cazul la creditele imobiliare sau la creditele Prima/Noua Casă – atunci este necesar să radiezi și ipoteca. Această nu se radiază automat la rambursarea creditului și banca nu are niciun interes să inițieze acest demers.

Este în interesul clienților să radieze ipoteca, astfel încât să șteargă drepturile băncii înscrise în cartea funciară. Costul cu radierea ipotecii va fi suportat de către consumator.
 
Radierea se face la un cabinet notarial și va fi nevoie de o declarație a băncii, care să fie depusă la notar în acest sens. Ulterior, va avea loc ștergerea ipotecii și a celorlalte interdicții impuse cu ocazia acordării creditului. Abia acum poți spune că ai scăpat complet de acest împrumut!

Credite nevoi personale

Comparator
Credite nevoi personale
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.