credite pentru începători

Ce rol are asigurarea de viață la credit?

Asigurarea de viață atașată unui credit are rolul de a rambursa creditul în caz de deces sau invaliditate a clientului, dar poate acoperi și alte riscuri.
Ce rol are asigurarea de viață la credit?
Data publicării24 mai 2024 | Autor:Marius Șerban

În multe cazuri, creditele imobiliare sau de nevoi personale sunt oferite de către bănci la pachet cu o asigurare de viață. 

Cum funcționează creditul cu asigurare?

Clientul achiziționează asigurarea oferită de bancă și va plăti primele de asigurare aferente. Acestea pot fi incluse în rata lunară sau se achită o prima unică la acordarea creditului, care se poate include în suma împrumutată. 

Cea de-a doua variantă – includerea primei în credit - este mai costisitoare pentru client deoarece nu numai că suportă costul asigurării, dar va plăti și dobânda pentru această sumă.

Asigurarea de viață acoperă în principal riscul de deces sau invaliditate a clientului, caz în care societatea de asigurare va plăti băncii o despăgubire egală soldul rămas al creditului.

În funcție de tipul de asigurare, se pot acoperi și alte riscuri, cum ar fi șomajul sau apariția unor boli grave. În astfel de cazuri, asigurătorul va suporta plata ratelor pentru o perioadă de câteva luni, conform condițiilor de asigurare.

Condițiile diferă de la o asigurare la alta, astfel că este necesar să soliciți un document de informare cu privire la condițiile de asigurare, pentru a afla nivelul de acoperire al poliței.

Ce beneficii îți oferă asigurarea?

Principalul beneficiu pentru client este că în cazul producerii unei eveniment nefericit, familia sa nu va trebui să-și facă griji cu privire la rambursarea creditului.

De asemenea, în funcție de clauzele poliței de asigurare, poți fi scutit temporar de la plata ratelor în perioadele de spitalizare sau în cazul pierderii locului de muncă.

Este bine de știut că băncile au de câștigat, la rândul lor, de pe urma acestor asigurări:

  • Încasează un comision de intermediere de la societatea de asigurare, care furnizează asigurarea de viață
  • Își reduc riscul de neplată la creditul acordat, deoarece banca este beneficiarul asigurării. În cazul în care se produce riscul asigurat (cum ar fi decesul debitorului), banca își recuperează integral suma împrumutată.

În funcție de politica băncii, asigurarea de viață poate fi obligatorie sau opțională. Pentru a încuraja clienții să cumpere asigurarea, unele bănci practică dobânzi mai mici pentru cei care optează pentru acest produs suplimentar.

Chiar și cu reducerile acordate, costul total al creditul este de multe ori mai mare în cazul în care optezi pentru achiziția asigurării de viață, deoarece se adaugă un cost suplimentar (prima de asigurare).

Poți cumpăra asigurarea direct de la asigurător

Asigurările pe care băncile le vând nu oferă, de regulă, cea mai bună protecție. Băncile sunt specializate în credite, nu în asigurări.

Legislația privind creditele pentru populație permite consumatorilor să își poate achiziționa asigurarea de viață în mod direct de la asigurător.

Prin urmare, dacă îți dorești o astfel de asigurare, poți obține oferte de la asigurători, care să aibă o acoperire a riscurilor mai apropiată de nevoile tale și poate chiar și un preț mai atractiv.

Credite nevoi personale

Comparator
Credite nevoi personale
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.