biroul de credit

Cum se pot șterge datele de la Biroul de Credit?

Ștergerea datelor înregistrate la Biroul de Credit are loc automat după 4 ani, însă există posibilitatea să soliciți stegerea acestora și mai devreme, conform drepturilor acordate prin legislația privind datele cu caracter personal.
Cum se pot șterge datele de la Biroul de Credit?
Data publicării26 aprilie 2023 | Autor:Finradar

Biroul de Credit salvează orice informație timp de 4 ani în baza de date După acest interval, ele sunt șterse automat. Astfel, orice incident negativ care a apărut în derularea unui credit se va șterge după un interval de 4 ani.

De multe ori, apariția unei restanțe înseamnă excluderea persoanei în cauza de la posibilitatea de a obține un credit bancar. Desigur, există și varianta creditelor rapide (oferite de IFN-uri), dar la costuri exorbitante.

La apariția unei restanțe, băncile vor raporta întărzierea la plată, lună de lună, până când ea este achitată integral. Astfel, dacă ți-ai achitat restanța cu o întârziere de 6 luni, termenul de șteregere (de 4 ani) va începe să curgă din luna în care datoria a fost stinsă.

Și mai gravă este situația în cazul persoanelor executate silit. Aici banca va raporta creditul neachitat pentru o perioadă mult mai lungă, până când acesta este recuperat integral sau clasificat ca neperformant (asumat ca pierdere de către băncă). Abia din acel moment va începe să curgă termenul de 4 ani. Astfel că persoanele în această situație nu vor avea acces la finanțare pentru o perioada de timp foarte lungă.

Cum îți poți exercita drepturile legale?

Regulamentul european privind protecția datelor personale (GDPR) conferă persoanelor fizice o serie de drepturi legale, care te pot ajuta în relația cu Biroul de Credit.

1.    Dreptul la rectificare

Persoanele raportate la Biroul de Credit au dreptul să solicite rectificarea datelor din situația înscrierii, dacă acestea sunt inexacte sau incomplete. 

Solicitarea poate fi înregistrată în aplicația online a Biroului de Credit, împreună cu documentele justificative aferente. Biroul de Credit va transmite apoi solicitarea către banca ce a furnizat informațiile contestate, care poate decide corectarea informațiilor sau va motiva refuzul.

2.    Dreptul la opoziție și la ștergerea datelor

Regulamentul european permite oricărei persoane sa solicite ștergerea datelor personale, ca urmare a exercitării dreptului la opoziție. Banca se poate opune acestei cereri doar daca face dovada unor motive imperioase și legitime care să justifice prelucrarea.

În baza acestor drepturi, poți obține ștergerea profilului său din baza de date a Biroului de Credit.

Este important însă de știut că Biroul de Credit va salva momentul în care ai solicitat restricționarea datelor personale. Astfel, finanțatorii nu vor vedea că ai avut restante în trecut, însă vor cunoaște faptul ca ai solicitat restricționarea datelor. 

Acest lucru înseamnă mai departe excluderea de la finanțare pentru o perioadă de 4 ani, deoarece acest tip de acțiune va fi interpretat de bănci într-o manieră prudentă și vor presupune că ai avut dificultăți financiare în trecut.

Prin urmare, poți cere ștergerea datelor mai devreme de 4 ani, dar dacă motivul nu este întemeiat și nu conduce la corectarea informațiilor, acest lucru nu îți va deschide mai repede accesul la credit.

Cum soliciți ștergerea datelor?

Își poți exercita dreptul legal pentru ștergerea datelor, prin intermediul aplicației oferite de Biroul de Credit. Pentru informații legate de modul în care poți accesa aplicația, citește ghidul privind verificarea situației de la Biroul de Credit.

Accesezi pagina dedicată pentru înregistrarea cererii și completezi datele personale și obiectul solicitării. 

Biroul de Credit va redirecționa solicitarea către banca care te-a raportat. Conform procedurilor utilizate de Biroul de Credit, doar participanții care raportează informații pot șterge datele.

Vei fi informat pe email sau prin poșta cu privire la decizia luată de bancă, în funcție de opțiunea aleasă. 

 

Credite nevoi personale

Comparator
Credite nevoi personale
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.