credite pentru începători

Ce este soldul creditului?

Soldul creditului reprezintă datoria rămasă față de finanțator pentru creditul obținut. Soldul nu trebuie confundat suma rămasă de rambursat la credit.
Ce este soldul creditului?
Data publicării28 septembrie 2023 | Autor:Finradar

Soldul creditului ne arată datoria pe care o avem față de bancă pentru un anumit credit și se modifică în timp, după fiecare rată achitată.

În momentul în care obținem creditul, soldul creditului este egal cu valoarea împrumutului. 

Pe măsură ce rambursăm creditul, soldul creditului scade gradual și va ajunge la zero în momentul în care am terminat de rambursat împrumutul.

Atunci când plătim o rată, o parte din suma respectivă se alocă pentru diminuarea soldului creditului (această sumă fiind denumită principal). Poți simula acest proces cu ajutorul calculatorului de rate, cu care poți genera un grafic complet de rambursare a creditului.

Soldul creditului se poate reduce mai accelerat, dacă apelăm la rambursarea anticipată (parțială sau integrală). În aceste cazuri, sumele plătite sunt utilizat integral pentru a diminua soldul creditului (după ce s-a reținut mai întâi comisionului de rambursare anticipată, dacă e cazul).

Ce diferență este între soldul creditului și suma de rambursat?

Soldul creditului este diferit de sumă rămasă de plată pentru un credit (sau suma de rambursat). 

Suma de rambursat cuprinde atât datoria rămasă (soldul creditului) cât și costul creditului (dobânzile și comisioanele datorate, conform graficului de rambursare).

Suma de rambursat se modică ori de câte ori se reface graficul de rambursate, cum ar fi în cazul modificării ratei dobânzii la credit sau după o rambursare anticipată parțială.

Diferența dintre suma de rambursat și soldul creditului reprezintă costul împrumutului. 

Când poate soldul creditului să crească?

Uneori, creditele vin cu o perioadă de grație, caz în care clientul poate fi scutit de plata ratelor pentru o perioadă de câteva luni (opțiune denumită grație totală).

În perioada de grație, băncile calculează lunar dobânda datorată și o adaugă la soldul creditului. Astfel, datoria față de bancă (soldul) va continua să crească până la sfârșitul perioadei de grație.

O situație similară se întâmplă atunci când comisionul de analiză este inclus în credit. Avantajul pentru client este că nu trebuie să achite la obținerea împrumutului niciun comision. În schimb, acest cost se va adăuga la soldul creditului, majorând datoria față de bancă.

Aceste proceduri fac viața clienților mai ușoară în momentul obținerii creditului, dar cu prețul unei datorii mai mari față de bancă, pentru care vei suporta cu cost mai mare cu dobânda pe parcursul perioadei de rambursare.

Credite nevoi personale

Comparator
Credite nevoi personale
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.