credite pentru începători

Ce înseamnă codebitor sau coplătitor la credit?

Codebitorul sau coplătitorul este responsabil pentru rambursarea creditului și trebuie să îndeplinească aceleași condiții ca și împrumutatul.
Ce înseamnă codebitor sau coplătitor la credit?
Data publicării25 octombrie 2023 | Autor:Finradar

Dacă o persoană dorește să obțină credit dar nu are suficiente venituri, aceasta poate apela la un codebitor sau coplătitor. Banca va lua în considerare ambele venituri, astfel că va putea acorda un credit mai mare.

Poți verifica suma maximă împrumutată cu ajutorul calculatorului de credit maxim. Completează veniturile cumulate în câmpul Venit net lunar și vei putea observa cum se modifică valoarea maximă a creditului.

Ce obligații are codebitorul?

Codebitorul are aceleași obligații ca și persoana împrumutată (debitorul primar), fiind responsabili împreună pentru plata ratelor. Dacă persoana împrumutată întâmpină probleme financiare și nu mai poate contribui la plata ratelor, atunci codebitorul este obligat să suporte integral efortul financiar pentru rambursarea creditului.

În cazul în care apar restanțe mai mari de 30 zile, banca va raporta la Biroul de Credit atât debitorul principal cât și codebitorul. Iar dacă perioada de întârziere trece de 90 zile și împrumutul ajunge în faza de recuperare, atât debitoul cât și codebitorul vor fi executați silit de către finanțator.

Din aceste considerente, de regulă, codebitori sunt persoane din aceeași familie (soț și soție), deoarece există un interes comun în folosirea banilor. În cazul creditelor imobiliare/ipotecare, este obligatoriu la unele bănci ca persoanele căsătorite să semneze contractul de credit în calitate de codebitori.

Nu este recomandat să devii coplătitor pentru alte persoane, deoarece riști să suporți consecințe financiare severe, dacă persoana respectivă va întâmpina probleme financiare. 

În plus, calitatea de codebitor îți afectează șansele de obținere a unui credit în interes propriu. Împrumuturile unde ești codebitor îți influențează gradul de îndatorare și vei putea împrumuta sume mai mici.

Ce condiții trebuie să îndeplinească un codebitor?

Codebitorul trebuie să îndeplinească condițiile de eligibilitate impuse de banca pentru acordarea creditului, la fel ca împrumutatul principal.

În principal, trebuie să respecte condițiile cu privire la vârstă, cele cu privire la vechimea minimă în muncă și să nu aibă un istoric negativ la Biroul de Credit.

În funcție de politica băncii, se pot accepta, de regulă, până la 3 codebitori în vederea acordării unui credit. 

Credite nevoi personale

Comparator
Credite nevoi personale
  • Compari rapid toate ofertele
  • Alegi cel mai bun credit
  • Verifici gratuit eligibilitatea

Calculatoare

Estimează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venit
Calculează rata lunară, graficul de rambursare, costul creditului și DAE
Calculează câștigul obținut prin refinanțarea creditului
Calculează câștigul obținut prin rambursarea anticipată a creditului
Simulează rata la credit și vezi care indice este mai avantajos

Recenzii

Descrie experiența avută în utilizarea unui produs financiar.

Ghiduri

Alege un subiect pentru a descoperi mai multe sfaturi utile

Nu am găsit niciun articol pe acest subiect.